Emőke
-4 °C
9 °C

25 nap után újabb cunamitúlélőt találtak

2005.01.23. 15:35
A férfi kókuszdión élt az Indiai-óceán közepén található aprócska földdarabon, ahova még a szökőár első hulláma sodorta.
Huszonöt nappal a délkelet-ázsiai szökőár után újabb túlélőt találtak a kontinenstől mintegy hétszázötven kilométerre elhelyezkedő Andamán- és Nikobár-szigetek közelében. A terület katonai szóvivője elmondta, hogy a férfi, akit Mangalnak hívnak, és az egyik bennszülött törzs tagja, majdnem egy hónapon keresztül kókuszdión élt, mivel nem volt más fogyasztható növény azon az apró földdarabon, ahova a szökőár partra dobta.

A férfi a mentőegységek akkor vették észre, amikor szakadt ruhája utolsó darabjaival integetni kezdett az apró sziget mellett elhaladó járőrhajónak.

Mangar megmentése után elmondta, hogy december 26-án már a szökőár első hulláma magával ragadta, és így túlélte a második pusztító hullámot, amely romba döntötte faluját, sőt a Pillow Panját nevű apró szigetecske felett átcsapva elpusztította az összes lakott települést.

Még mindig nem véglegesek a számok

A földrengés követte szökőárba, a cunami több mint 220 ezer áldozatot követelt hivatalos jelentések szerint. Indonézia például vasárnap jelentette be, hogy 7200-zal több áldozata van az országban a szökőárnak az eddig regisztráltnál.

Az új adatokkal közel 174 ezerre nőtt a katasztrófában életüket vesztett indonéziaiak száma, míg a dél- és délkelet-ázsiai térség összes halálos áldozatának a száma túllépte a 227 ezer főt A legutóbbi hivatalos jakartai mérleg, amelyet csütörtökön tettek közzé, még 166 ezer 320 halálos áldozatot számlált.

Az összeszámlált halottak több mint háromnegyede az indonéziai Szumátra szigetének északi részén vesztette életét. Ez a térség feküdt ugyanis a legközelebb a Richter-skála szerint 9-es fokozatú rengés epicentrumához.

Srí Lankában, amelyet Indonézia után a leginkább sújtott a szökőár, a legfrissebb adatok szerint közel 31 ezer ember esett a hatalmas hullámok áldozatául.