Valér
4 °C
8 °C

Tizenhárom napig feküdt a romok alatt

2004.01.08. 11:45
Az egyelőre meg nem erősített jelentések szerint egy 57 éves férfit találtak a törmelék alatt szerdán éjjel a bámi romokat átkutató mentőosztagok. A kómában lévő férfi megtalálásáról az iráni rádió számolt be csütörtökön.
Az iráni állami rádió csütörtökön arról számolt be, hogy tizenhárom nappal a Bámot elpusztító földrengés után élve mentettek ki a romok alól egy iráni férfit - írja a BBC. A meg nem erősített hírek szerint egy 57 éves férfit találtak a kereső- és mentőosztagok szerdáról csütörtökre virradó éjjel a romok alatt.

A férfit azonnal egy ukrán tábori kórházba szállították. Mehdi Shadnoush, a helyszínen tartózkodó orvos a Reutersnek elmondta, hogy a férfi teljesen kihűlt és kómában van. Az AFP hírügynökség értesülései szerint a Jalil néven említett férfi azért maradhatott életben, mert egy szekrény alatt rekedt, ahol maradt elég belélegezhető levegő.

Legutóbb január 3-én adtak hírt túlélőről a keresőosztagok, akkor egy hatvanéves - más források szerint 97 éves - asszonyt találtak élve a romok alatt. Azt megelőzően két nappal korábban találtak három túlélőt és már az is rendkívüli esetnek számított: a szakértők szerint gyakorlatilag csodával határos ilyen körülmények közt, ennyi időt víz és élelem nélkül élve kibírni.

A dél-iráni Bám városát porig romboló földrengésnek az eddigi adatok szerint 35 ezer halálos áldozata és legalább 17 ezer sebesültje van.

Megint reng
Helyi idő szerint csütörtökre virradóra két utórengést észleltek a december 26-i katasztrófa térségében, Az egyik rengés a Richter skála szerint 3,4-es, a másik 4,2-es fokozatú volt - jelentette a teheráni szeizmológiai intézet. A földrengés körzetében továbbra is a legmagasabb fokozatú riadókészültség van érvényben.

Az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold szervezetek csütörtökön sürgős felhívással fordultak a világ közleményéhez. A felhívás a következő 90 nap alatt 70 millió dollár (valamivel több, mint 14 milliárd forint) összegyűjtését tartja szükségesnek a túlélők megsegítésére és a város újjáépítésére - közölte az ENSZ illetékese.