Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Ellenzéki képviselőket hallgattak le Csehországban?

2003.02.23. 12:14
Rövid sms-üzenet figyelmeztetett három ellenzéki képviselőt hangpostája meghallgatására Csehországban. Az üzenetrögzítőn korábbi beszélgetéseik részletei voltak. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint nem a rendőrség vagy a titkosszolgálat kémkedett a politikusok után.
Három cseh ellenzéki képviselő is arra gyanakszik, hogy lehallgatták telefonjukat. Az ellenzéki Polgári Demokrata Párt politikusai, Vlastimil Tlusty frakcióvezetőt, Jan Klast a biztonsági ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság tagját és Zdenka Horníková képviselőt sms-üzenetben figyelmeztették hangpostafiókjuk meghallgatására.

A hangpostafiók egy korábbi beszélgetésük néhány mondatát tartalmazta.

Nem a titkosszolgálatok voltak

Stanislav Gross belügyminiszter azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben. A hatóságok a vizsgálat eddigi eredménye alapján azt állítják, hogy sem a rendőrség, sem a titkosszolgálatok keze nincs az ügyben. Végleges álláspont azonban még nincs, s a héten a parlament illetékes bizottsága is napirendre tűzi az esetet.

Kideríthetetlen a lehallgató személye

Biztonsági szakértők szerint ha a politikusok hivatalaiban vannak lehallgató készülékek, akkor azokat a hatóságok meg fogják találni. Általános azonban a vélemény, hogy azt kideríteni, ki is az, aki a lehallgatások mögött áll, már szinte lehetetlen lesz. Egyelőre az sem világos, hogy milyen célból hallgatta volna le valaki ezeket az ellenzéki politikusokat.

Az érintett politikusok konkrétan senkit sem vádoltak, csupán tényként említették meg, hogy mi történt. Jan Vidím, a képviselőház védelmi bizottságának polgári demokrata elnöke felszólította a belügyminisztert, hogy a hatóságok minden polgári demokrata képviselő és szenátor irodáját ellenőrizzék.  • Eladnék
  • Hírek