Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svájc inkább fizet, csak ne menjünk oda dolgozni

2006.11.26. 21:16
Az előzetes adatok alapján úgy tűnik, többséget kapott a népszavazáson az a javaslat, hogy Svájc öt év alatt 620 millió eurónyi támogatást adjon az EU-ba 2004-ben belépett tíz tagállamnak. Az EU10-nek adott pénzzel csökkenhet azok száma, akik elmennek Svájcba dolgozni.

Előzetes adatok alapján a svájci szavazók 53 százaléka támogatta azt a törvényjavaslatot, hogy az ország nyújtson gazdasági támogatást az EU 10 új tagállamának és ezzel szorosabbra fűzi az együttműködést az Európai Unióval, amelynek nem tagja. A nem hivatalos eredményt a gfs.bern kutató intézet hozta nyilvánosságra.

A kormány törvénytervezete szerint Svájc a következő öt évben 1 milliárd frankot (620 millió euró) nyújtana a 2004 májusában az EU-hoz csatlakozott nyolc kelet-európai és két mediterrán országnak. Még a vasárnapi szavazást megelőző felmérések szerint a 4,8 millió szavazati joggal rendelkező svájci többsége támogatta az elképzelést.

Svájc megfizeti a bővítést

A nacionalista Svájci Néppárt ((SVP) kezdettől ellenezte a kormánytervet és összegyűjtve a szükséges 50 ezer aláírást népszavazása bocsátotta azt. A kormánytervet ellenzők szerint Svájc, amely nem tagja az EU-nak, gyakorlatilag megfizeti a bővítést és ezzel veszélyes precedenst teremt, ha Brüsszel követeléssekkel állna elő.

A támogatók viszont úgy érveltek, hogy a nyertesek végeredményben a svájci cégek lesznek, mert a jövőben fontos kereskedelmi partnerekké válhatnak a megerősödő kelet-európai vállalatok. A támogatás révén mérséklődnek a kelet-európai jövedelemkülönbségek, és a kezdeményezők reményei szerint ezáltal csökken azoknak a száma, akik Svájcban akarnak az ottaninál alacsonyabb bérért munkát vállalni.

131 milliót hívhatunk le

A Külügyminisztérium üdvözli a vasárnapi svájci népszavazás pozitív döntését.

Polgár Viktor külügyi szóvivő vasárnap elmondta: Magyarország számára 131 millió svájci frank (21,5 milliárd forint) lehívására nyílik lehetőség. A Külügyminisztérium bízik abban, hogy a svájci parlament hamarosan jóváhagyja a vonatkozó pénzügyi tervezetet, és mihamarabb megkezdődhetnek a kétoldalú keret-megállapodásról szóló tárgyalások.

Magyar részről már elkészült több, a keretre pályázó projekt - elsősorban a kis- és középvállalkozások fejlesztése, a közlekedés és az energiaszektor területé.

A svájci felzárkóztatási támogatás az EU források hatékony kiegészítését fogja jelenteni, s a támogatási keret felhasználása várhatóan tovább ösztönzi a magyar-svájci gazdasági kapcsolatokat is.

Közös érdek az EU-val

Erősödik Svájc és az Európai Unió kapcsolata azt követően, hogy a helvét államszövetség lakossága megszavazta az anyagi támogatást a tavalyelőtt csatlakozott új EU-tagállamoknak, vélte a vasárnapi népszavazás eredményét kommentálva az Európai Bizottság.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a voksolás eredményét Brüsszelben kiadott közleményben üdvözölve arra is rámutatott, hogy a segítség Svájc érdeke is, a kis ország ugyanis megkülönböztetett részese az unió belső piacának, így minden EU-bővítés neki is a hasznára válik. Benita Ferrero-Waldner, a szomszédságpolitikáért is felelős bizottsági tag leszögezte, hogy Svájc a döntéssel az európai béke, valamint az új EU-tagok gazdasági és szociális fejlődés mellett állt ki.