Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Svájc inkább fizet, csak ne menjünk oda dolgozni

2006.11.26. 21:16
Az előzetes adatok alapján úgy tűnik, többséget kapott a népszavazáson az a javaslat, hogy Svájc öt év alatt 620 millió eurónyi támogatást adjon az EU-ba 2004-ben belépett tíz tagállamnak. Az EU10-nek adott pénzzel csökkenhet azok száma, akik elmennek Svájcba dolgozni.

Előzetes adatok alapján a svájci szavazók 53 százaléka támogatta azt a törvényjavaslatot, hogy az ország nyújtson gazdasági támogatást az EU 10 új tagállamának és ezzel szorosabbra fűzi az együttműködést az Európai Unióval, amelynek nem tagja. A nem hivatalos eredményt a gfs.bern kutató intézet hozta nyilvánosságra.

A kormány törvénytervezete szerint Svájc a következő öt évben 1 milliárd frankot (620 millió euró) nyújtana a 2004 májusában az EU-hoz csatlakozott nyolc kelet-európai és két mediterrán országnak. Még a vasárnapi szavazást megelőző felmérések szerint a 4,8 millió szavazati joggal rendelkező svájci többsége támogatta az elképzelést.

Svájc megfizeti a bővítést

A nacionalista Svájci Néppárt ((SVP) kezdettől ellenezte a kormánytervet és összegyűjtve a szükséges 50 ezer aláírást népszavazása bocsátotta azt. A kormánytervet ellenzők szerint Svájc, amely nem tagja az EU-nak, gyakorlatilag megfizeti a bővítést és ezzel veszélyes precedenst teremt, ha Brüsszel követeléssekkel állna elő.

A támogatók viszont úgy érveltek, hogy a nyertesek végeredményben a svájci cégek lesznek, mert a jövőben fontos kereskedelmi partnerekké válhatnak a megerősödő kelet-európai vállalatok. A támogatás révén mérséklődnek a kelet-európai jövedelemkülönbségek, és a kezdeményezők reményei szerint ezáltal csökken azoknak a száma, akik Svájcban akarnak az ottaninál alacsonyabb bérért munkát vállalni.

131 milliót hívhatunk le

A Külügyminisztérium üdvözli a vasárnapi svájci népszavazás pozitív döntését.

Polgár Viktor külügyi szóvivő vasárnap elmondta: Magyarország számára 131 millió svájci frank (21,5 milliárd forint) lehívására nyílik lehetőség. A Külügyminisztérium bízik abban, hogy a svájci parlament hamarosan jóváhagyja a vonatkozó pénzügyi tervezetet, és mihamarabb megkezdődhetnek a kétoldalú keret-megállapodásról szóló tárgyalások.

Magyar részről már elkészült több, a keretre pályázó projekt - elsősorban a kis- és középvállalkozások fejlesztése, a közlekedés és az energiaszektor területé.

A svájci felzárkóztatási támogatás az EU források hatékony kiegészítését fogja jelenteni, s a támogatási keret felhasználása várhatóan tovább ösztönzi a magyar-svájci gazdasági kapcsolatokat is.

Közös érdek az EU-val

Erősödik Svájc és az Európai Unió kapcsolata azt követően, hogy a helvét államszövetség lakossága megszavazta az anyagi támogatást a tavalyelőtt csatlakozott új EU-tagállamoknak, vélte a vasárnapi népszavazás eredményét kommentálva az Európai Bizottság.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a voksolás eredményét Brüsszelben kiadott közleményben üdvözölve arra is rámutatott, hogy a segítség Svájc érdeke is, a kis ország ugyanis megkülönböztetett részese az unió belső piacának, így minden EU-bővítés neki is a hasznára válik. Benita Ferrero-Waldner, a szomszédságpolitikáért is felelős bizottsági tag leszögezte, hogy Svájc a döntéssel az európai béke, valamint az új EU-tagok gazdasági és szociális fejlődés mellett állt ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!