Viola
-5 °C
-2 °C

Egy túlélőt találtak a svájci földcsuszamlás alatt

2000.10.16. 15:20
Egy túlélőre bukkantak hétfőn a mentőegységek a svájci Gondo településen, egy holttestet is kiemeltek egy földcsuszamlás alól. Az özönvízszerű hétvégi esőzések miatt közel 10 ezer köbméter esőáztatta föld negyven méter szélességben szinte kettévágta a kisvárost.
A hétvégén az özönvízszerű esőzések Olaszországot, Franciaországot és Svájcot érintették. A leginkább érintett település a svájci-olasz határ mentén lévő Gondo volt, ahol közel 10 ezer köbméter földet mosott le a víz, és vágta ketté a falut, közel tíz házat is maga alá temetett. A katonaság szakértőiből és a lakosság segítőkész tagjaiból álló mentőcsoportok szombat óta speciálisan kiképzett kutyák segítségével keresik a tizenhárom eltűnt személyt.

'Hatalmas a természet pusztító ereje'

A mentőcsoport hétfőn egy túlélőre bukkant. A kétméteres föld alól sírást hallottak. A feltehetően női túlélő kiásása folyamatban van, reméljük, életben lesz, mire kikerül a föld alól - nyilatkozta a BBC-nek Markus Rieder, Valais kanton rendőrségi szóvivője.

Az esőzések után vasárnap újrakezdték a keresést, és egy férfi holttestére bukkantak. Svájcban összesen ketten haltak meg az esőzések miatt, Valais kantonból 1500 embert lakoltattak ki helikpoterek segítségével. A katasztrófa helyszínére látogató svájci elnök, Adolf Ogi szerint ,,hatalmas a természet pusztító ereje".

Európa-szerte esik az eső

Az esőzések több európai országot is érintett. Észak-Olaszországban tíz áldozata van a rossz időnek, Korzika szigetén egy ember halt meg, Nagy-Britanniából halálos áldozatról nem érkezett hír.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!