Jusztina
3 °C
16 °C

Schwarzenegger beszólt a spanyoloknak

2006.09.13. 10:55
A Los Angeles Times kiszivárogtatott egy hangfelvételt, melyen Arnold Schwarzenegger és jobbkeze a republikánus törvényhozó, Bonnie Garcia származásáról tanakodik, miközben „forrónak” és „feketevérűnek”nevezik a spanyol származású amerikaiakat. A demokrata rivális stábja elismerte, hogy ők letöltötték a kormányzó weboldaláról, de nem tudják, hogyan kerülhetett a sajtóhoz. Schwarzenegger jogásza szerint a fájlhoz csak jelszóval lehetett hozzáférni. A rendőrség nyomoz.

A kaliforniai rendőrség nyomozást indított, hogy kiderüljön, miként szivároghatott ki egy digitális formában tárolt hangfelvétel Arnold Schwarzenegger kormányzó számítógépes hálózatáról a sajtóba. A felvételen Schwarzenegger a spanyol származású amerikaiakat a „forró” és „feketevérű” jelzőkkel illeti, írja a BBC.

A Los Angeles Times csütörtökön nyilvánosságra hozta a felvétel egyes részleteit. Az incidens éppen két hónappal a választások előtt történt.

Garcia nem haragszik

A hangfelvételen Schwarzenegger és stábjának vezetője arról beszélget, hogy vajon a republikánus törvényhozó, Bonnie Garcia spanyol vagy Puerto Ricó-i származású. „Ők mindannyian nagyon forróak. Megvan nekik, tudod, az a feketevérű rész, és az a latin vér is, ezek együtt felelnek mindenért” – fogalmazott a beszélgetésben Schwarzenegger.

A kormányzó elnézést kért a megjegyzéseiért, elmondása szerint nagyon elszégyellte magát, mikor visszahallotta azokat a sajtóból. Garcia kijelentette, nem érzi úgy, hogy őt támadták volna, szerinte a megjegyzések ki vannak emelve a szövegkörnyezetből.

A weboldalról töltötték le

Cathy Calfonak, Schwarzenegger demokrata riválisának a kampányfőnöke úgy nyilatkozott a Sacramento Bee című lapnak, hogy az ő stábja töltötte le a hangfelvételt. Arról azonban nem tud, hogy odaadták volna a Los Angeles Timesnak, nem érti, hogyan szivároghatott ki az újságíróknak. Phil Angelides elmondta, hogy semmi jogelleneset nem tettek, a fájl szabadon elérhető volt a kormányzó weboldalán.

Schwarzenegger ügyvédje ezzel nem ért egyet. Andrea Lynn Hoch szerint a letöltés engedély nélkül történt, a fájlt ugyanis egy jelszóval védett területen tárolták. Elmondta, hogy a letöltés dokumentációját átadták a rendőrségnek, akik kivizsgálják, hogy egy hacker törte-e fel a kormányzó szerverét.

Büntetés az újság-tolvajoknak

Január elsejétől büntethetők a 25 ingyenes újságnál többet elemelők Kaliforniában, a törvényt vasárnap Arnold Schwarzenegger kormányzó is aláírta. "A sajtószabadság az amerikaiak egyik legfontosabb szabadságjoga, senki nem foszthatja meg őket az önkifejezés és az információátadás lehetőségétől" - állt Schwarzenegger irodájának sajtóközleményében. A rajtakapott újságtolvajok január elsejétől 500 dolláros bírságot kötelesek fizetni, a visszaesőket pedig akár tíz napra is börtönbe zárhatják.

A kormányzó irodája emlékeztetett arra, hogy 2002-ben egy San Fransisco-i politikus több mint ezer példányt lopott el egy ingyenes lapból, mert az nem az ő kampányát támogatta, továbbá, hogy egy San Diegó-i ember nagy mennyiségű ingyenes újságot adott el egy mexikói újrafeldolgozó üzemnek.