Árpád
-2 °C
4 °C

Schwarzenegger beszólt a spanyoloknak

2006.09.13. 10:55
A Los Angeles Times kiszivárogtatott egy hangfelvételt, melyen Arnold Schwarzenegger és jobbkeze a republikánus törvényhozó, Bonnie Garcia származásáról tanakodik, miközben „forrónak” és „feketevérűnek”nevezik a spanyol származású amerikaiakat. A demokrata rivális stábja elismerte, hogy ők letöltötték a kormányzó weboldaláról, de nem tudják, hogyan kerülhetett a sajtóhoz. Schwarzenegger jogásza szerint a fájlhoz csak jelszóval lehetett hozzáférni. A rendőrség nyomoz.

A kaliforniai rendőrség nyomozást indított, hogy kiderüljön, miként szivároghatott ki egy digitális formában tárolt hangfelvétel Arnold Schwarzenegger kormányzó számítógépes hálózatáról a sajtóba. A felvételen Schwarzenegger a spanyol származású amerikaiakat a „forró” és „feketevérű” jelzőkkel illeti, írja a BBC.

A Los Angeles Times csütörtökön nyilvánosságra hozta a felvétel egyes részleteit. Az incidens éppen két hónappal a választások előtt történt.

Garcia nem haragszik

A hangfelvételen Schwarzenegger és stábjának vezetője arról beszélget, hogy vajon a republikánus törvényhozó, Bonnie Garcia spanyol vagy Puerto Ricó-i származású. „Ők mindannyian nagyon forróak. Megvan nekik, tudod, az a feketevérű rész, és az a latin vér is, ezek együtt felelnek mindenért” – fogalmazott a beszélgetésben Schwarzenegger.

A kormányzó elnézést kért a megjegyzéseiért, elmondása szerint nagyon elszégyellte magát, mikor visszahallotta azokat a sajtóból. Garcia kijelentette, nem érzi úgy, hogy őt támadták volna, szerinte a megjegyzések ki vannak emelve a szövegkörnyezetből.

A weboldalról töltötték le

Cathy Calfonak, Schwarzenegger demokrata riválisának a kampányfőnöke úgy nyilatkozott a Sacramento Bee című lapnak, hogy az ő stábja töltötte le a hangfelvételt. Arról azonban nem tud, hogy odaadták volna a Los Angeles Timesnak, nem érti, hogyan szivároghatott ki az újságíróknak. Phil Angelides elmondta, hogy semmi jogelleneset nem tettek, a fájl szabadon elérhető volt a kormányzó weboldalán.

Schwarzenegger ügyvédje ezzel nem ért egyet. Andrea Lynn Hoch szerint a letöltés engedély nélkül történt, a fájlt ugyanis egy jelszóval védett területen tárolták. Elmondta, hogy a letöltés dokumentációját átadták a rendőrségnek, akik kivizsgálják, hogy egy hacker törte-e fel a kormányzó szerverét.

Büntetés az újság-tolvajoknak

Január elsejétől büntethetők a 25 ingyenes újságnál többet elemelők Kaliforniában, a törvényt vasárnap Arnold Schwarzenegger kormányzó is aláírta. "A sajtószabadság az amerikaiak egyik legfontosabb szabadságjoga, senki nem foszthatja meg őket az önkifejezés és az információátadás lehetőségétől" - állt Schwarzenegger irodájának sajtóközleményében. A rajtakapott újságtolvajok január elsejétől 500 dolláros bírságot kötelesek fizetni, a visszaesőket pedig akár tíz napra is börtönbe zárhatják.

A kormányzó irodája emlékeztetett arra, hogy 2002-ben egy San Fransisco-i politikus több mint ezer példányt lopott el egy ingyenes lapból, mert az nem az ő kampányát támogatta, továbbá, hogy egy San Diegó-i ember nagy mennyiségű ingyenes újságot adott el egy mexikói újrafeldolgozó üzemnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?