Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A svédek 38 százaléka érintett a katasztrófában

2005.01.05. 06:44
Kapcsolódó cikkek (1)
Megérkeztek a délkelet-ázsiai szökőár első svéd áldozatainak koporsói a stockholmi repülőtérre szerda hajnalban. Egy felmérés szerint a svédek 38 százalékát érinti közvetlenül vagy közvetve a katasztrófa.

Svédország lakosságának 38 százaléka közvetlenül vagy közvetve érintett a december 26-i délkelet-ázsiai katasztrófában, derült ki egy felmérésből, amelynek eredményei kedden este váltak ismerté Stockholmban. Eszerint 2,8 millió svéd állampolgár hozzátartozóján, barátján vagy munkahelyi kollégáján keresztül személyesen érintett a katasztrófában, közölte esti adásában az STV1 televízió, amely a Sifo közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményeit ismertette.

Hivatalos adatok szerint a december 26-i földrengés, illetve az azt követő szökőár következtében 52, a térségben tartózkodó svéd állampolgár vesztette életét. További több mint 1900 svéd polgárt eltűntként tartanak nyilván.

Megérkeztek a koporsók

Eközben megérkeztek Stockholmba a svéd áldozatok első csoportjának koporsói. A svéd zászlóval borított hat koporsó egy Hercules katonai szállító repülőgép fedélzetén érkezett szerda hajnalban a Stockholm-Arlanda repülőtérre, ahol rövid megemlékezésre került sor a hozzátartozók, továbbá Károly Gusztáv király, Göran Persson miniszterelnök és Björn von Sydow parlamenti elnök jelenlétében.

Az európai országok közül a katasztrófa következtében Svédország és Németország szenvedte a legnagyobb veszteségeket.