Mihály
12 °C
21 °C

A svédek 56 százaléka ellenezte az eurót

2003.09.14. 23:38
Nem vezetik be Svédországban az eurót, így a jövőben is a korona marad a hivatalos fizetőeszköz a skandináv országban. A svéd miniszterelnök elismerte, hogy európárti kormánya vereséget szenvedett, de emaitt nem fontolgatja a távozást Göran Persson, bár egyes forrsáok a gazdasági miniszter leváltását prognosztizálják.
Svédország nemet mondott a közös európai valuta bevezetésére: a vasárnapi népszavazáson a választópolgárok 56 százaléka voksolt nemmel és 42 százaléka igennel a szavazatok 98 százalékának feldolgozása után - közölte a választási bizottság.

Persson nem megy, a gazdasági miniszter lehet

Göran Persson miniszterelnök már a szavazatok 81,2 százalékának feldolgozása után - 56,2 százalékos nem szavazatnál - beismerte vereségét a népszavazáson - írta az AFP francia hírügynökség. A kormányfő ugyanakkor kizárta, hogy lemondana a vereség miatt.

h i r d e t é s
Megállapíthatom, hogy az eredmény világos, nagyon világos - jelentette ki a kormányfő a szociáldemokrata párt székhelyén tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a közszolgálati televízió közvetített.

Stockholmi megfigyelők mindazonáltal jelentősebb kormányátalakításra számítanak a népszavazási eredmény nyomán, biztosra veszik például Leif Pagrotsky gazdasági miniszter távozását, aki a kabinet négy másik tagjával együtt erősen az euró bevezetése mellett kardoskodott - írta a dpa.

Az eredmény a gazdasági és monetáris unió iránti mély szkepticizmusról tanúskodik - jegyezte meg a kormányfő. Megfigyelők szerint a nem győzelme azt mutatja, hogy nem következett be az európárti külügyminiszter asszony, Anna Lindh e heti meggyilkolása kapcsán vár szimpátia szavazás: az igen és nem szavazatok aránya között különbség még a kampány végén előre jelzettnél is nagyobb volt.

Az EB nem adja fel

Az Európai Bizottság röviddel Persson kormányfő nyilatkozata után kiadott közleményben meggyőződését fejezte ki, hogy a nem ellenére Svédország nem adja fel a közös európai valuta bevezetésének tervét.

Brüsszel, amely gondosan távol tartotta magát a kampánytól, vasárnap tudomásul vette a "svéd nép döntését" és józanul fejezte ki sajnálkozását - jegyzi meg az AFP francia hírügynökség.

Lindh halála sem volt elég

Anna Lindh áldozathozatala nem tudta megváltoztatni az euróban rizikót látó többségi közvéleményt, jelentette ki Romano Prodi az olasz La Republica című lapnak. Az Európai Bizottság elnöke szerint a svédek bizalmatlanok az euróval szemben.

"Szilárdan hisszük, hogy az euró előnyökkel járt és jár a jövőben is az eurózóna gazdaságai számára. Hatásának teljes egészében éreződnie kell, amin most együtt dolgozunk" - vélte az Európai Bizottság. Sajnálkozva tette hozzá: Svédország befolyással lehetett volna erre az erőfeszítésre, ha az euró mellett dönt.

Joschka Fischer szerint lesz hatása a gazdaságra

Ugyancsak sajnálkozott a döntés miatt Joschka Fischer német külügyminiszter. Úgy vélte, az eredmény befolyással lehet a teljes EU gazdaságára, és az uniónak el kell gondolkodnia a további lépéseken.

Az EKB szerint nem

Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke közleményében azt húzta alá, hogy sem a bank politikai irányvonalára, sem működésére, sem az euró helyzetére nem lesz hatással a svéd eredmény. Az elutasítás továbbá nem fogja károsan befolyásolni a svéd központi bank és az EKB közti együttműködést sem - vélte Duisenberg.