Auguszta
-7 °C
0 °C

Kérdések a terrorizmusról

2002.03.27. 11:30
A szeptember 11-i események "képbe helyezésére", a globális terrorizmus, és az általa felvetett kérdések bemutatására vállalkozik a Válaszok a terrorizmusra, avagy van-e út az afganisztáni vadászattól a fenntartható globalizációig című, most megjelent kötet.
A Stratégiai és Védelmi Kutató Hivatal által kiadott esszégyűjteményben hazai szaktekintélyek boncolgatják a globális terrorizmus történetét, hátterét, az Egyesült Államok elleni terrortámadások elméleti és jogi dimenzióit, illetve az ellenháború különböző vonatkozásait, kitérve az iszlám világra, a Balkánra, az Európai Unióra, a NATO-ra és Oroszországra is.

"Sokkal inkább kérdéseket teszünk itt fel, semmint válaszokat adunk" - hangsúlyozza Tálas Péter, a kötet szerkesztője, az SVKH főigazgató-helyettese. Tálas leszögezi, hogy korainak tartja egy átfogó elemzés megjelentetését a szeptember 11-i események hatásairól, "hiszen a változások korántsem tekinthetőek lezártnak".

"Inkább arról van szó, hogy élénk társadalmi vitát érzékeltünk, és ehhez akartunk érveket, általános megközelítéseket szolgáltatni" - mondja. "A kötet ugyanakkor arra is lehetőséget nyújtott, hogy a szakma hazai művelői - talán belefáradva a szeptember 11-ét követő események óhatatlanul felszínesebb kommentálásába - jobban elmélyüljenek a felmerült kérdések részletesebb taglalásában."

A kötet óvatos kísérletet tesz arra is, hogy a globalizációról folytatott aktuális vita kereteibe helyezze a terrortámadásokat és a terrrorizmus elleni háborút. "Úgy gondolom, hogy szeptember 11-e kiváló alkalom arra, hogy feltegyünk néhány alapkérdést ezt illetően is. Jó-e, fenntartható-e az az alapberendezkedés, amit ma globalizált világnak nevezünk?" - utal Tálas a könyv alcímére.

Válaszok a terrorizmusra, avagy van-e út az afganisztáni vadászattól a fenntartható globalizációig
Stratégiai Védelmi Kutató Hivatal - ChartaPress
2500.- Ft

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!