Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Nem lépnének be a NATO-ba a szlovákok

2003.02.12. 14:54
A szlovákok többsége ellenzi az ország NATO-csatlakozását. Bár Mikulás Dzurinda kormánya az ország legnagyobb külpolitikai sikerének tartja Szlovákia novemberi meghívását a szövetségbe, a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a szlovákok 53,6 százaléka ellenzi a csatlakozást.
Bár az ország NATO-meghívását tartja eddigi legnagyobb sikerének a szlovák kormány, aszlovák közszolgálati rádió közvélemény-kutatása szerint az 53,6 százalékos ellenkezéssel szemben a támogatók aránya csupán 38,7 százalékot tesz ki. Egy tavaly novemberben készült azonos felmérés eredményeivel összevetve ez a csatlakozást támogatók táborának 8,5 százalékos megcsappanását és az ellenzők táborának 14,5 százalékos emelkedését jelenti.

Maguk döntenének a csatlakozásról

A most megkérdezetteknek csupán 7,7 százaléka nem tudta eldönteni, hogy helyes-e, vagy helytelen, ha Szlovákia belép a szövetségbe. A felmérés azt is vizsgálta, vajon szükségesnek tartják-e az emberek, hogy a NATO-tagságról népszavazást rendezzenek. Az eredmény szerint a referendumot a megkérdezettek 70,5 százaléka tartja szükségesnek és csupán 17,5 százalék bízná a döntést a parlamentre, 8,3 százalék pedig úgy ítéli meg, hogy a belépés kérdésében egyedül a kormány hivatott dönteni.

Aláírásgyűjtés a népszavazásért

Mind a kormány, mind a parlament a belépés támogatója, a csatlakozás ellenzői azonban aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a csatlakozásról népszavazás döntsön. Ha sikerül 350 ezer aláírást összegyűjteni, az államfő kénytelen lesz kiírni a népszavazást. Becslések szerint eddig a szükséges aláírások felét már összegyűjtötték.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek