Szilvia
5 °C
16 °C

Kitaláció volt a párizsi antiszemita támadás

2004.07.13. 20:55
Bevallotta, hogy kitalálta az ellene elkövetett antiszemita támadás történetét az a fiatal nő, akinek a vélt esete egész Franciaország-szerte felháborodást váltott ki. Ráadásul a nő korábban már többször is tett feljelentést később bizonyíthatatlan támadások ügyében.
Kitaláció volt a hétvégén nagy közfelháborodást kiváltó párizsi antiszemita támadás - jelentette a BBC. Egy huszonhárom éves fiatalasszonyt állítása szerint hat észak-afrikai férfi támadta meg egy elővárosi vasúton. Mivel lakcíme alapján zsidónak nézték, levágták a haját és három horogkeresztet rajzoltak a hasára - állította a fiatalasszony.

Nyomok nélkül

Az ügy jelentős felháborodást váltott ki, főleg amiatt, hogy a nő állítása szerint az eset húsz szemtanúja semmit sem tett. A támadást szinte valamennyi francia vezető politikus, köztük Jacques Chirac államfő is elítélte.

A fiatal nő a rendőröknek először azt vallotta, hogy nem a vonatban támadták meg, majd végezetül őrizetbe vétele után beismerte: csak kitalálta az egész antiszemita támadás történetét - közölte a rendőrség. A nő azt is bevallotta, hogy az élettársával közösen maga rajzolta a hasára filctollal a horogkereszteket. Délután vették őrizetbe "kitalált bűncselekmény miatti feljelentés" vádjával. Élettársát szintén őrizetbe vették.

Sztorizós alkat

Az asszony múltjával sincs minden rendben. A párizsi sajtó oknyomozása szerint az elmúlt hat évben fél tucat, később bizonyíthatatlan támadás miatt tett rendőrségi feljelentést. "Kóros hazudozó" - jellemezte egy barátja a fiatalasszonyt a Figaro című napilapnak adott nyilatkozatában.

A történtek miatt a támadást hevesen elítélő politikusok is szabadkozásra kényszerültek. ""Ha valóban csalás volt, kritikát érdemel. Ettől még ez lett volna az év huszadik hasonló jellegű támadása" - védte meg szombati heves kirohanását Dominique Strauss-Kahn, Sacrelles szocialista polgármestere is.

Jean-Francois Copé kormányszóvivő szerint "a Franciaországban az elmúlt években elkövetett fajgyűlölő és antiszemita kilengések számának robbanásszerű növekedése valóságos tény, amely ellen harcolnunk kell".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?