Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Kitaláció volt a párizsi antiszemita támadás

2004.07.13. 20:55
Bevallotta, hogy kitalálta az ellene elkövetett antiszemita támadás történetét az a fiatal nő, akinek a vélt esete egész Franciaország-szerte felháborodást váltott ki. Ráadásul a nő korábban már többször is tett feljelentést később bizonyíthatatlan támadások ügyében.
Kitaláció volt a hétvégén nagy közfelháborodást kiváltó párizsi antiszemita támadás - jelentette a BBC. Egy huszonhárom éves fiatalasszonyt állítása szerint hat észak-afrikai férfi támadta meg egy elővárosi vasúton. Mivel lakcíme alapján zsidónak nézték, levágták a haját és három horogkeresztet rajzoltak a hasára - állította a fiatalasszony.

Nyomok nélkül

Az ügy jelentős felháborodást váltott ki, főleg amiatt, hogy a nő állítása szerint az eset húsz szemtanúja semmit sem tett. A támadást szinte valamennyi francia vezető politikus, köztük Jacques Chirac államfő is elítélte.

A fiatal nő a rendőröknek először azt vallotta, hogy nem a vonatban támadták meg, majd végezetül őrizetbe vétele után beismerte: csak kitalálta az egész antiszemita támadás történetét - közölte a rendőrség. A nő azt is bevallotta, hogy az élettársával közösen maga rajzolta a hasára filctollal a horogkereszteket. Délután vették őrizetbe "kitalált bűncselekmény miatti feljelentés" vádjával. Élettársát szintén őrizetbe vették.

Sztorizós alkat

Az asszony múltjával sincs minden rendben. A párizsi sajtó oknyomozása szerint az elmúlt hat évben fél tucat, később bizonyíthatatlan támadás miatt tett rendőrségi feljelentést. "Kóros hazudozó" - jellemezte egy barátja a fiatalasszonyt a Figaro című napilapnak adott nyilatkozatában.

A történtek miatt a támadást hevesen elítélő politikusok is szabadkozásra kényszerültek. ""Ha valóban csalás volt, kritikát érdemel. Ettől még ez lett volna az év huszadik hasonló jellegű támadása" - védte meg szombati heves kirohanását Dominique Strauss-Kahn, Sacrelles szocialista polgármestere is.

Jean-Francois Copé kormányszóvivő szerint "a Franciaországban az elmúlt években elkövetett fajgyűlölő és antiszemita kilengések számának robbanásszerű növekedése valóságos tény, amely ellen harcolnunk kell".