György
16 °C
24 °C

Úszást javasol katonáinak Huszein

2003.03.06. 17:03
Irak népe akár "puskákkal és kézigránátokkal is kész felvenni a harcot" - véli Szaddám Huszein. A Tigris folyót évente többször átúszó diktátor azt várja hadseregétől, hogy a katonák akár egy napot is kibírjanak a vízben. Januárban még a gyorsaság fokozását javasolta harcosainak.
"Abszolút ostobaságot követ el" az Egyesült Államok, ha megtámadja Irakot - jelentette ki Szaddám Huszein. Az iraki diktátor szerint népe, ha kell "puskákkal és kézigránatokkal veszi fel a harcot az agresszor ellen" - tudósított a bagdadi állami televízió a kormány csütörtöki üléséről.

Egy napot kell kibírni a vízben

A diktátor a hadsereget is ellátta jótanácsaival. A katonákkal találkozva arra bíztatta a harcosokat, hogy javítsák úszóteljesítményüket, hogy akár egy napot is kibírjanak a vízben. Véleménye szerint "a katonáknak keménynek és állhatatosnak kell lenniük úszásban is". Úgy vélte, hogy a tengerben a só miatt könnyebb úszni, mint a folyókban.

Huszein maga is megszállott úszó, a bagdadi tévé már többször is mutatta, ahogy átszeli a Tigris folyót.

Fokozzák a tempót

A diktátor az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozik hadserege tisztjeivel, ilyenkor mindig jótanácsokkal látja el őket. Január 29-én például a gyorsaság fokozását javasolta, keveselte ugyanis, hogy katonái egy 75 kilométeres távot két órás pihenővel csak 17 óra alatt képesek megtenni.