Gerzson
-3 °C
2 °C

Vadászgépeket árverez a svájci hadsereg

2004.10.27. 14:56
A svájci hadsereg eredetileg más országok légierőinek akarta eladni kiszolgált vadászgépeit, de nem volt komoly érdeklődés irántuk. A maradék 13 Mirage III vadászgépre magánszemélyek is licitálhatnak.
Először a bunkereit, most pedig a felesleges vadászgépeit adja el a svájci hadsereg. November 26-án Buochs repülőterén Mirage III gépek kerülnek kalapács alá. A 13 harci gépen túl három Alouette-III helikopter is vevőre vár, bár az utóbbiakból nem csak a hajtómű, de a rotorok is hiányoznak.

Hogy mihez kezd a vevő az áruval, arra nem kíváncsiak a svájciak. Felőlük bárki beállíthatja a gépeket a telek sarkába, vagy dédelgetheti a magángyűjteményében.

Az érdeklődőknek írásban kell jelentkezniük. "Tudni szeretnénk előre, hogy ki jön el az árverésre. Az érdeklődés rendkívüli" - idézte az APA hírügynökség Godi Huber, a svájci védelmi minisztérium (VBS) beszerzési részlegének szóvivőjét.

Kaptak a múzeumok

A hivatalos ajánlat közzétételét követő két napban már több ezren letöltötték az aukció katalógusát az internetről. A svájci légierő 35 évi szolgálatot követően nemrégiben vonta ki a hadrendből az utolsó Mirage vadászgépeket.

#alt#
A Mirage III
forrás: Jetfly.hu

Eredetileg a 23 vadászgépet más országoknak kívánták értékesíteni, viszont ebből a körből csekély volt irántuk az érdeklődés, a gépek megsemmisítése pedig újabb kiadásokkal járt volna.

A svájci légierő így tíz gépet múzeumoknak és gyűjteményeknek adományoz, a maradék 13-at pedig árverésre bocsátja. A híres elfogó vadászok egy-egy példányáért az induló licit 5 ezer svájci frank (803 ezer forint) lesz, a felső határ pedig a remények szerint a csillagos ég.

A feltételek között szerepel, hogy a szétszerelt repülőgépek elszállítását és összeépítését a vásárló maga köteles megoldani. A Mirage száraz tömege kereken 6,5 tonna.

Aki fejest ugrik a repülőgépek megvételébe, más gyakorlati problémával is meg kell küzdenie. Ez pedig a helyigény, a Mirage kérdéses típusa ugyanis több mint 15 méter hosszú, szárnyainak fesztávolsága pedig több mint nyolc méter.

Egyelőre nem ismeretes, hogy pontosan kik érdeklődnek a kiszolgált vadászgépek iránt. "Még túl korán van az ilyen összesítéshez, a jelentkezések folyamatosan érkeznek" - hárította el a kérdést Godi Huber szóvivő.

Nem képes repülni

A szóvivő nem tart attól, hogy kétes alakok illegális céljaikhoz így juthatnának harci gép birtokába. A vadászgépek ugyanis nem tudnak repülni, a sugárhajtóművet mindegyikből eltávolították.

Ugyanígy hiányoznak a fékszárnyak és a futómű zárófedelei, mivel ezek anyaga enyhén sugárzó tóriumot tartalmaz. Az adásvételi szerződésben ezen felül kikötik, hogy a repülőgépeket csakis kiállítási célokra lehet használni.

Kelendő bunkerek

A svájci hadsereg a 90-es évek óta árulja feleslegessé vált bunkereit. Az alpesi ország kereken 4500 bunkerral rendelkezik, vagyis ilyen téren a világ egyik legjobban ellátott országa, emlékeztet az APA.

A bunkerek közül sok ma már múzeumként, gép- vagy zöldségraktárként működik. Néhány helyen a több méter vastag betonfalak közé családok költöztek, békés lakóházzá alakítva át a létesítményt.

Feltorlódott készletek

A svájci hadsereg közel fél évszázada rendszeresen elárverezi kiszolgált dzsipjeit, oldtimer teherautóit és hókotróit. A Bern kantonban fekvő Thun városában évente megrendezett Armee-Flohmarkt (katonai bolhapiac) látogatói ezen felül szinte mindenhez hozzájuthatnak, ami a katonaélethez tartozik.

A felszerelésből jelentős mennyiség halmozódott fel a svájci hadsereg 1961-es és 1995-ös reformjait követően. Az idén újabb leépítés kezdődött, az állomány létszámát 400 ezerről 220 ezerre csökkentik.