Botond, Mózes
10 °C
20 °C

'Éles karddal' sújtana le a terrorra az új iraki elnök

2004.07.12. 17:03
"Karddal" fenyegette meg az ország biztonságát veszélyeztető lázadókat és terroristákat Irak új elnöke. A főként ceremoniális szerepet betöltő Gazi al-Javer amnesztiát ígért a magukat megadó lázadóknak. A normalizálódást jelzi, hogy Franciaország és Irak felújította tizenhárom éve megszakadt diplomáciai kapcsolatait.
Kemény csapásokkal fenyegette meg az Irak biztonságát fenyegető lázadókat és terroristákat Gazi al-Javer, Irak június 28-án hivatalba lépett elnöke. "A terrorizmus nem csak emberek meggyilkolása és bombák felrobbantása. Bárki, aki a mindennapi életet fenyegeti, terrorista" - jelentette ki a Szaddám uralma idején hatalmon lévő szunnita kisebbségből származó politikus.

Jön a kard

"Éles kardunk készen áll, hogy lesújtson az ország biztonságát fenyegetőkre" - tette hozzá.

A korlátozott hatalmú államfő szerint százhatvanezres amerikai és szövetséges haderőre van szükség a rend fenntartásához. Ez azonban az elnök szerint nem jelent megszállást. "Azoknak, akik a megszállás ellen küzdenek, üzenem, hogy a megszállás már véget ért. Elég volt, elég, álljatok le" - üzente a lázadóknak Javer.

Javer amnesztiát is ajánlott a lázadóknak, a fegyvert letevők büntetlenül megúszhatják. "Ez az utolsó esélyük, különben jön a kard" - jelentette ki.

Kapcsolatfelvétel

Irakban a hatalomátadás ellenére sem csökkent az erőszak, a múlt heti emberrablásokat követően hétfőn három amerikai katona vesztette életét a lázadók rajtaütéseiben. A normalizálódás ennek ellenére is kezdetét vette, Franciaország és Irak hétfői bejelentésük szerint tizenhárom év után újra felvette az első öbölháború miatt megszakadt diplomáciai kapcsolatokat.