Gusztáv
3 °C
6 °C

'Éles karddal' sújtana le a terrorra az új iraki elnök

2004.07.12. 17:03
"Karddal" fenyegette meg az ország biztonságát veszélyeztető lázadókat és terroristákat Irak új elnöke. A főként ceremoniális szerepet betöltő Gazi al-Javer amnesztiát ígért a magukat megadó lázadóknak. A normalizálódást jelzi, hogy Franciaország és Irak felújította tizenhárom éve megszakadt diplomáciai kapcsolatait.
Kemény csapásokkal fenyegette meg az Irak biztonságát fenyegető lázadókat és terroristákat Gazi al-Javer, Irak június 28-án hivatalba lépett elnöke. "A terrorizmus nem csak emberek meggyilkolása és bombák felrobbantása. Bárki, aki a mindennapi életet fenyegeti, terrorista" - jelentette ki a Szaddám uralma idején hatalmon lévő szunnita kisebbségből származó politikus.

Jön a kard

"Éles kardunk készen áll, hogy lesújtson az ország biztonságát fenyegetőkre" - tette hozzá.

A korlátozott hatalmú államfő szerint százhatvanezres amerikai és szövetséges haderőre van szükség a rend fenntartásához. Ez azonban az elnök szerint nem jelent megszállást. "Azoknak, akik a megszállás ellen küzdenek, üzenem, hogy a megszállás már véget ért. Elég volt, elég, álljatok le" - üzente a lázadóknak Javer.

Javer amnesztiát is ajánlott a lázadóknak, a fegyvert letevők büntetlenül megúszhatják. "Ez az utolsó esélyük, különben jön a kard" - jelentette ki.

Kapcsolatfelvétel

Irakban a hatalomátadás ellenére sem csökkent az erőszak, a múlt heti emberrablásokat követően hétfőn három amerikai katona vesztette életét a lázadók rajtaütéseiben. A normalizálódás ennek ellenére is kezdetét vette, Franciaország és Irak hétfői bejelentésük szerint tizenhárom év után újra felvette az első öbölháború miatt megszakadt diplomáciai kapcsolatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!