Gerzson
-3 °C
2 °C

Szexbotrány Washingtonban

2006.10.02. 11:03
Egyre súlyosabb botránnyá dagad egy republikánus képviselő szexuális zaklatási ügye Washingtonban. Az eltűnt és kihasznált gyermekek választmányának tagja, Mark Foley 16 éves fiúalkalmazottat is zaklatott, a demokraták szerint pártja vezetőinek tudtával.

Fiatalkorú fiúkat zaklatott szexuálisan a gyanú szerint Mark Foley republikánus törvényhozási képviselő, írja a BBC. A botrány rendőrségi vizsgálatát egyre több magas rangú washingtoni politikus követeli.

Különösen kellemetlenné teszi Foley ügyét, hogy a konzervatív képviselő a törvényhozás eltűnt és kihasznált gyermekekkel foglalkozó választmányának tagja. Foley még pénteken, a vádak nyilvánosságra kerülésekor lemondott mandátumáról.

A vádak szerint Foley szexuális tartalmú üzenetekkel zaklatta a kongresszus és a Fehér Ház között futárszolgálatot teljesítő diákokat, köztük egy 16 éves fiút is. Emiatt a kongresszusi demokraták bűnügyi vizsgálatot követelnek az ügyben, írja a BBC.

"Biztos vagyok benne, hogy lesz bűnügyi vizsgálat" - jelentette ki Dan Bartlett, a Fehér Ház szóvivője, aki "sokkolónak" nevezte a botrányt.

A BBC washingtoni tudósítója szerint egyébként a pénteken még csak kisebb botrányocskának tűnő zaklatási ügy egyre nagyobb botránnyá dagadhat. Mint írja, a hétvégén számos utalás történt arra, hogy Foley párttársai közül többen is tudtak a zaklatásról, de elhallgatták.

A republikánusok - köztük képviselőházi frakcióvezetőjük - most vitatják, hogy valóban sokat tudtak volna az esetről. A demokraták mindenesetre máris a pártvezetés leváltását is követelik. Az mindenesetre biztos, hogy a botrány a lehető legrosszabbkor jött az egy hónap múlva esedékes törvényhozási választások előtt az amúgy is gyengélkedő republikánusoknak.