Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Atomreaktort robbantottak volna a terroristák Sydney-ben

2005.11.14. 10:12
Bombakészítéshez használható vegyi anyagokat szereztek be az Ausztráliában letartóztatott terroristák.

A sydney-i atomreaktor ellen tervezhettek robbantásos merényletet azok a terroristák, akiket egy héttel ezelőtt tartóztattak le az ausztrál rendőrség nagyszabású razziáin. Mindezt hétfőn közölte a helyi rendőrség a nyomozás adatai és a bíróság elé terjesztett huszonegy oldalas összefoglaló alapján.

A tájékoztató szerint az iszlámista terrorsejt szellemi vezére arra szólította fel embereit, hogy amennyiben a dzsihádban, a szent háborúban akarják feláldozni életüket, akkor "a lehető legnagyobb veszteséget" kell okozniuk. A rendőrségi nyomozati anyag szerint a célpontok között volt a sydney-i Lucas Heights atomreaktor is. A gyanúsítottak közül hárman a létesítmény közelében tartózkodtak.

Az egy hete őrizetbe vett személyek egy feltételezett iszlámista terrorhálózat sejtjét alkották, és legalább 15 pokolgép előállítására elegendő vegyszert halmoztak fel. A letartóztatottak ellen eljárást indítottak robbanószer előállítására és terrorcselekmények elkövetésére való összeesküvés gyanújával.

A letartóztatott személyek a gyanú szerint azért jegyeztettek be több vállalkozást is, hogy a feltűnést kerülve vásárolhassanak nagy mennyiségű vegyi anyagot. A letartóztatottak közül ketten, egy Omar Baladjam nevű, 28 éves részmunkaidős színész és a 29 éves, boszniai születésű Mirsad Mulahalilovic festővállalkozásokat indított, amelyeknek számláira vegyi anyagokat vásárolhattak.

Az ausztrál rendőrség a múlt hét elején nyolc feltételezett terroristát Sydneyben, kilencet pedig Melbourne-ben vett őrizetbe. A razziákon, amelyekben több mint 500 rendőr vett részt helikopterek támogatásával, a londoni metrómerényleteknél használtakhoz hasonló vegyi anyagokat, fegyvereket, számítógépeket és hátizsákokat foglaltak le.