Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Öbölszindrómára panaszkodik négy brit katona

2003.05.27. 18:55
Négy az iraki harcok idején szolgálatot teljesítő brit katona is öbölszindrómára panaszkodik. A katonák a hadműveletek előtt több oltást is kaptak egyszerre, köztük antrax ellenit is. Az öbölháborús veteránok szövetsége szerint ugyanezt a hibát követték el 1991-ben is.
"A háborús oltások mérgeztek meg minket" - állítja négy, az iraki hadműveletekben szolgált brit katona az Evening Standard című brit napilapban. A két tartalékos és két szerződéses katona az indulás előtt több oltást, köztük antrax elleni vakcinát is kapott - ugyanazon a napon. Azóta mind a négyüknél öbölszindróma, az 1991-es öbölháború után tapasztalt tünetegyüttes jeleit észlelték.

Túlgyógyszerezve

A négy katona most pert fontolgat a védelmi minisztérium ellen. A Standard értesülései szerint nem is esélytelenül. Bár a brit legfelsőbb bíróság csak a közeljövőben dönt abban a perben, mely az öbölszindróma betegségként való elismeréséért indult, a védelmi minisztérium már elfogadta, hogy a tünetegyüttes összefüggésben állhat a háborúval - írja az Evening Standard.

Az öbölháborús Veteránok Nemzeti Szövetsége szerint a kormány nem tanult az 1991-es hibákból. A szervezet tudományos tanácsadója, Malcolm Hooper szerint a tünetegyüttes egyértelműen az antraxoltás és a többi injekció együttes beadásának a következménye. "Gyógyszer-túladagolásban szenvednek, ez egyértelmű" - nyilatkozta a perre készülő négy katonáról a Standardnak.

Ezreket érinthet

Tony Flint, a veteránszövetség elnöke öt-hatezer megbetegedést jósol, azaz a beoltott 22 ezer katona harminc százaléka kaphatja el a tünetegyüttest. Az öböl térségébe küldött 45 000 katona nagyobbik része a kockázatok miatt nem vállalta az antrax elleni védőoltást - írja a napilap.