Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szíriában bukkantak rá Szaddám vagyonára?

2003.10.13. 13:04
Nem működik kellően együtt az amerikaiakkal Szíria Huszein eltűnt vagyonának felkutatásában - írja a Time magazin. Az Egyesült Államok feltételezése szerint a diktátor hárommilliárd dollárt menekített szír állami bankokba. A pénzből az amerikaiak elleni terrortámadásokat finanszírozhatják.
Állami tulajdonú szír bankokba rejthetett mintegy hárommilliárd dollárt Szaddám Huszein - vélik a bukott diktátor vagyona után kutakodó amerikai illetékesek. A Time magazin értesülései szerint Washington most azt igyekszik kideríteni, nem szponzorálnak-e a pénzből amerikaiak elleni terrortámadásokat, illetve, hogy hozzáférhetnek-e a pénzhez a bukott rezsim támogatói.

Régi gyanú éledt újra

Az amerikaiak már az iraki rendszer bukása után úgy vélték, Huszein Szíriába menekíthette az iraki állami vagyont. Powell külügyminiszter már májusi látogatásán titokban a vagyon átadására szólította Szíriát - írja a Time. Az amerikai szakértők már akkor két állami tulajdonú bankot gyanúsnak neveztek, és számlaszámokat is megneveztek.

Szíria akkor ígéretet tett a számlák befagyasztására. Hivatalosan azonban tagadta, hogy iraki pénzek lennének az országban. Ennek ellenére az amerikaiak szerint a szír hatóságok "kevéssé" működnek együtt a banki átutalások felderítésére két hete Damaszkuszba érkezett amerikai pénzügyesekkel.

Szíria is aggódhat

Szíria egyébként Huszein diktatúrájának legnagyobb gazdasági partnere volt, a háborút megelőző években az ENSZ embargóját megsértve évi egymilliárd dollár értékben vásárolt olcsó iraki olajat. A háború alatt és után rohamosan romlott az Egyesült Államok és Szíria viszonya.

A helyzet azóta sem javult - jegyzi meg a Time. Példa erre, hogy Bush elnök a múlt héten nem ítélte el Izrael Damaszkusz közelében végrehajtott légi támadását. Az amerikai képviselőház pedig szerdán fogadott el rendeletet, mely Szíriát tömegpusztító fegyverek beszerzésével, a terrorizmus támogatásával és Libanon megszállásával vádolja.