Valér
4 °C
8 °C

Nem engedik dolgozni a 93 éves SS-tisztet

2007.06.19. 15:47
A zsidó közösség tiltakozott Erich Priebke munkába járása ellen. Ügyvédje ezért nem fuvarozhatja mopedjén a volt SS-tisztet, aki házi őrizetben van.

Bírói úton felfüggesztették Erich Priebke, a 93 éves elítélt náci háborús bűnös munkavállalási engedélyét, miután a zsidó közösség hevesen tiltakozott a házi őrizet enyhítése, vagyis a kijárás lehetősége ellen.

Katonai bíróság döntött a javára

Priebke egy római katonai bíróságtól a múlt héten engedélyt kapott arra, hogy - a lakás elhagyásának esetenkénti rendőrségi bejelentése mellett - bejárjon dolgozni ügyvédje, Paolo Giachini irodájába. Német anyanyelvén kívül spanyolul, angolul és franciául is tud, így főként fordítani akart. Első ilyen munkanapjára hétfőn ment be, ügyvédjének mopedjén, a hátsó ülésen.


Priebke hazamegy

Mint azonban kedden közölték, hétfő késő este Isacco Giorgio Giustiniani bíró felfüggesztette a munkavállalási engedély hatályát, azzal az indokkal, hogy az elítélt nem adott megfelelő tájékoztatást saját mozgásáról, a lakás elhagyásáról.

Zuroff tiltakozott

Több zsidó szervezet és számos olasz politikus, köztük Walter Veltroni római polgármester tiltakozott a bíróság múlt heti megengedő döntése ellen. "Priebke javíthatatlan náci, nem érdemel könnyítéseket, sem együttérzést" - mondta Efrájim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője. (Az amerikai születésű izraeli történész hangolja össze világszerte a még élő és büntetlenül maradt náci háborús bűnösök felkutatásának munkálatait.)

Hétfőn "Szégyen!" és "Gyilkos!" kiáltások közepette, tüntetők sorfala közt gördült Priebkével a moped a lakástól az ügyvédi irodáig.

Parancsra tette

Egy olasz katonai bíróság 1998-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Priebkét, mert az egykori SS-tiszt részt vett 1944-ben Róma közelében 335 olasz civil - köztük számos zsidó - legyilkolásában. (Német katonák ellen intézett partizántámadást toroltak meg a vérengzéssel.)

Priebke beismerte, hogy segített a későbbi áldozatok begyűjtésében, és hogy személyesen lőtt le két embert, de hangoztatta, hogy "parancsra cselekedett, személyes felelősség ezért nem terheli". Később - egészségi állapotára tekintettel - házi őrizetre módosították büntetését.

Priebkének egyébként közvetlenül a háború után sikerült Argentínába menekülnie. Évtizedekig élt ott háborítatlanul, de 1994-ben felfedezte egy amerikai tévé forgatócsoportja. Argentína egy évvel később kiadta a volt SS-tisztet Olaszországnak.