Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kaszáék nem engednek a kettős állampolgárságból

2005.01.06. 22:30
Keveslik és fenntartásokkal fogadják a határon túli magyar politikai vezetők a magyar kormány javaslatait a határon túli magyarok helyzetének rendezésére, derült ki az MTI által megszólaltatott politikusok nyilatkozataiból, akik részt vesznek a Magyar Állandó Értekezlet határon túli tagszervezeteinek kétnapos szabadkai tanácskozásán.
A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által szervezett fórum a határon túli magyar politikai szervezetek első olyan közös tanácskozása, amelyen nem vesznek részt az anyaország képviselői. Kasza József, a VMSZ elnöke a december 5-i népszavazás "okozta helyzetből való kiútkeresést, és a határon kinnrekedtek nemzetpolitikai stratégiájának körvonalazását" jelölte meg a kétnapos konferencia céljaként.

Egyetértés körvonalazódik a találkozón résztvevő politikusok között arról, hogy a határon túli magyar politikai szervezetek külön fórumot hoznak létre erre a célra. "Ez a majdani fórum nem konkurenciája lesz a Máért-nek, és nem is helyettesítheti a Máért-et, de saját sorskérdéseinkről magyarországi gyámkodás nélkül kívánunk állást foglalni" - szögezte le Kasza József.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint a tanácskozást lezáró majdani nyilatkozat leglényegesebb eleme valószínűleg az az állásfoglalás lesz, hogy a résztvevők továbbra is ragaszkodnak a határon túli magyarok kettős állampolgárságához. Kovács úgy látja, hogy a tanácskozás résztvevői közül senki se tartja megfelelőnek a magyar miniszterelnök újabb javaslatait.

Megalakult a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma
Az anyaországon kívül tevékenykedő magyar politikai szervezeteket tömörítő fórum megalakításáról döntöttek csütörtökön szabadkai tanácskozásukon a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezeteinek vezetői.

A szabadkai "kis Máért" résztvevői késő éjszakába nyúló, zárt ajtók mögött tartott tanácskozásukon konszenzussal hoztak döntést a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma (HTMSZF) nevű szervezet megalapításáról, amely a szabadkai értekezletre meghívott szervezetekből jön létre.

A HTMSZF évente kétszer fog ülésezni, a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek képviselői szavazati joggal fognak rendelkezni benne, az anyaországgal nem határos nyugat-európai, illetve tengeren túli magyar szervezetek képviselői megfigyelői státust kapnak. A szervezet összejövetelein az anyaországon kívül élő magyar közösségek, illetve a magyar nemzet egészének közös ügyeit, a létfontosságú nemzetstratégiai kérdéseket fogják megvitatni.