Mátyás
-6 °C
1 °C

A VMSZ nyert Szabadkán

2004.10.04. 17:19
Hivatalos végeredmény szerint Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusa, Kucsera Géza megtartotta polgármesteri székét a szerbiai helyhatósági választás második, vasárnap lezajlott fordulójában, ugyanakkor a VMSZ Ada után Magyarkanizsán és Csókán is elveszítette a polgármesteri tisztséget. Kasza József, a VMSZ elnöke szerint pártja "szolid és elfogadható" eredményt ért el.
A szabadkai választási bizottság hétfőn kora hajnalban jelentette be, hogy Kucsera Géza 114 szavazattal győzte le demokrata párti ellenfelét, Oliver Dulicot. A rendkívül szoros eredmény miatt mindvégig bizonytalan volt, hogy a VMSZ meg tudja-e tartani a polgármesteri széket Szabadkán, ahol majd másfél évtizede a legnagyobb délvidéki magyar párt jelöltjei vezetik a várost.

Kasza József, a VMSZ elnöke közölte hétfő hajnalban az MTI-vel: nagyon fontos, hogy Szabadkán - ha szoros versenyben is - sikerült megőrizni a polgármesteri tisztséget, s Kucsera Géza a következő négy évre is megkapta a mandátumot. Szabadkán "egy kisebbfajta népszavazás volt a magyar és a szláv választók körében", ezért is fontos a győzelem - mondta a pártelnök. A VMSZ elnöke szerint nem lehet messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy eddig hét, s most "csak" négy helyen lesz polgármestere a pártnak, illetve abból, hogy megfogyatkozott önkormányzati képviselőinek a száma.

Zentán, Topolyán és Kishegyesen nyertek a VMSZ jelöltjei, mind jelenlegi polgármesterek. Magyarkanizsán, Csókán és Óbecsén viszont veszített a VMSZ-es polgármesterjelölt. Némi vigasz, hogy a 86 százalékban magyarok lakta Magyarkanizsát a magyar nemzetiségű Körmöczi Károly fogja vezetni, aki a nem nemzeti alapon szerveződő, VMSZ-szel rivalizáló Vajdasági Reformpárt (RV) politikusa. Körmöczi fölényes, közel hatvan százalékos győzelmet aratott a VMSZ-es Bacskulin Istvánnal szemben.

Elemzők szerint a VMSZ megtarthatta volna a polgármesteri széket Magyarkanizsán, ha a mostani városvezetőt, a népszerű Balla Lajos-Lacit indítja. A párton belüli ellentétek miatt azonban a VMSZ vezetése másként döntött. Kasza József pártjának eddig hét polgármestere volt a Vajdaságban. Az említett városok közül egyedül Óbecsén nem volt VMSZ-es a városvezető. Adát már az első fordulóban elvesztette a párt.

A tartományi parlamenti választáson a szélsőséges Szerb Radikális Párt szerezte meg a legtöbb képviselőhelyet. A hágai Nemzetközi Törvényszéken népirtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolt Vojislav Seselj csetnik vajda pártja harminchét képviselői helyet szerzett a százhúsz tagú tartományi gyűlésben. Az ellenzéki Demokrata Párt harmincnégy, a VMSZ taz képviselői helyet szerzet. Hét-hét mandátumot nyert a szintén háborús bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevics Szerb Szocialista Pártja, illetve az Együtt a Vajdaságért koalíció, a kormányzó Szerb Demokrata Párt és a Szerbia Ereje Mozgalom. A szintén kormányzó G-17 Plus két mandátumot szerzett.

A radikálisok győzelmük ellenére a többi párt együtműködési készségének hiányában nem tudnak majd tartományi kormányt alakítani. Erre a legnagyobb esélye egy a Demokrata Párt vezette koalíciónak van.