Alfréd
-2 °C
2 °C

Megnyílt a szabadkai magyar főkonzulátus

2001.08.17. 20:45
A magyar és a szerb miniszterelnök pénteken közösen nyitotta meg a szabadkai új magyar főkonzulátust. Orbán Viktor és Zoran Djindics találkozóján gazdasági kérdésekről és a státustörvényről is szó esett.
Orbán Viktor magyar és Zoran Djindjics szerb miniszterelnök pénteken megnyitotta a szabadkai magyar főkonzulátust. Orbán Viktor megnyitó beszédében köszönetet mondott a vajdasági magyaroknak, mert kivárták ezt a pillanatot, továbbá Zoran Djindjics szerb miniszterelnöknek, mert lehetővé tette a külképviselet megnyitását.

A magyar kormányfő szavai szerint Magyarország abban érdekelt, hogy jó irányban fejlődjenek a két ország kapcsolatai, hogy Szerbia erős legyen. Hozzátette, hogy Közép-Európa új aranykor előtt áll, bár ezt a mindennapi gondok még elfedik. De ha összefognak a térség népei, akkor a Balti-tengertől az Adriáig olyan régió lesz, amely Európa szerves részévé válik.

Djindjics: A magyarság a demokratikus átalakulás motorja

Zoran Djindjic beszédében elégedettségének adott hangot amiatt, hogy Szabadkán lehet a külképviselet megnyitásán. Hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyarság a demokratikus átalakulás ideje alatt a változás motorja volt, és köszönetet mondott a magyaroknak azért, hogy nemcsak a saját jogaikért, hanem az egész ország demokratikus átalakulásáért harcoltak.

Djindjic rámutatott, hogy Magyarország hamarosan az Európai Unió tagja lesz, azaz Magyarország lesz az első EU-ország, amely határos Szerbiával. Ennek kapcsán azt a reményét fejezte ki, hogy a majdani határ nem választja el, hanem összefogja a két ország népét.

Közös bizottság az együttműködésről

A két miniszterelnök gazdasági kérdésekről is tárgyalt, és döntöttek egy közös bizottság létrehozásáról is, melynek feladata az együttműködés részletes kidolgozása lesz. A tervek közt szerepel a Duna-menti turizmus, a Budapest-Belgrád autópálya közös építése, szabadkereskedelmi megállapodás aláírása, kétszáz millió német márkás pénzalap létrehozása szerb és magyar kis- és közép vállalkozású támogatására, valamint közös projekt a háborús újjáépítésre illetve energetikai területen.

Szó esett a státustörvényről is, ámde Djindjics csak annyit mondott, hogy szívén viseli a szerbiai magyarok sorsát.