József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tojással jöttek, nem virággal

2005.05.27. 20:23
Felavatta a miniszterelnök Szabadkán a magyar állami támogatásból épült Magyar Házat. A rendezvényt néhányan megpróbáltzák megzavarni, de erről a rendőrség időben tudomást szerzett, így a helyszínt lezárták.
A ház
A VMSZ jelenlegi székházának tőszomszédságban álló négyszintes üvegépület külön erre a célra szánt magyar költségvetési forrásokból épült (nem az ötszáz milliárd forintos délvidéki pénzalapból) mintegy 1,2 millió eurós ráfordítással.

Az összesen 1250 négyzetméteres épület a VMSZ, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) központi irodájának, a vajdasági magyarsághoz szorosan kötődő civil szervezeteknek, illetve sajtóorgánumoknak ad otthont. Az intézmény a vajdasági református és evangélikus egyház, illetve az MNT Szekeres László alapítványának közös tulajdonát képezi.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke felavatta pénteken Szabadkán a Magyar Házat.

Az Index helyszíni tudósítója szerint a kormányfőt vendégül látó Kasza József arra kérte Gyurcsányt, "tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne csak a Magyar Háznak a kapuja nyíljon meg a délvidéki magyarság előtt, hanem nyíljon meg annak az országnak a kapuja is, amelyhez lélekben mindig is tartozott és tartozni kíván". Ezt lelkes tapsvihar fogadta.

Remények

Az intézmény megnyitója előtt elhangzott a magyar himnusz is, Kasza József pedig ezzel kapcsolatosan azt hangoztatta, hogy a nemzeti dal akkordjai arra figyelmeztetik a magyarokat, hogy összetartoznak, még ha határok el is választják őket. Kasza emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedben ez a negyedik alkalom, hogy a vajdasági magyarság magyar miniszterelnököt fogad Szabadkán. "Minden egyes alkalom új reményeket, új távlatokat hozott magával. Remélem, hogy ez alkalommal is így lesz" - mondta Kasza József.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke megköszönte a magyar kormánynak, hogy lehetővé tette a Magyar Ház megépítését

Rendzavarók

A Magyar Ház megnyitóját néhányan megpróbálták megzavarni, de a rendőrség időben értesült az akcióról, így el tudták keríteni a rendezvény helyszínét, jelentette tudósítónk. Az MTI tudósítása szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom 10-15 aktivistája "Nem, Nem, Nem" feliratú plakátot emelt a magasba egy épülettömbnyire az épülettől. A rendőrség előállította a tüntetőket. A Magyar Ház előtti előtti elzárt utcarészre megpróbált bejutni 4-5 vajdasági fiatalember, őket a rendőrök szintén előállították.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Házban tartott lakossági fórum után a Magyar népkörhöz vonult át. A népkör épülete előtt egy 20-30 évesekből álló, Magyarkanizsáról érkezett, hatfős baráti társaság várta a kormányfőt "Vigyázat, félkézkalmár!" feliratú transzparenssel. A december 5-ei népszavazás miatt tiltakozókat a rendőrök végül nem vitték el, csak az adataikat írták fel. Az egyik tiltakozó tudósítónknak kijelentette, hogy ehhez a módszerhez már Milosevics alatt hozzászoktak.

Csökkentek az incidensek

Minden ország érdeke, hogy igazságszolgáltatását semmiképp se vádolhassák meg azzal, hogy különbséget tesz az elkövetők között nemzetiségtől függően - szögezte le Gyurcsány Ferenc pénteken Szabadkán, miután tárgyalt Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével és Józsa Lászlóval, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnökével.

Gyurcsány hangsúlyozta: valamennyi értékelés megállapította, hogy tavaly őszhöz képest az incidensek súlyossága és gyakorisága csökkent. A magyar miniszterelnök ugyanakkor közölte, hogy "érti és megérti, hogy a temerini bűntényben született ítéletek sokak számára elkeserítőek és elbizonytalanítóak", és benne is csalódást keltenek. Szerinte a vajdasági magyarság igazságérzetét szolgálná, ha legalább ilyen határozott ítéletek születnének azokban a jogsértésekben, amelyeket ellenük követtek el, és amelyek nemzeti színezetűek voltak.