Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ellencsapás a szabadságra

2001.09.24. 20:41
Az amerikai terrortámadásokra válaszul nem csak az Egyesült Államokban, de az Európai Unióban is szigorú - és jogvédő szervezetek szerint átgondolatlan - terrorizmusellenes intézkedéseket vezetnek be. Radikálisabb kritikusaik szerint a jogalkotók a terrorizmus miatt ijedt közvélemény rettegését kihasználva drákói intézkedésekkel akarják megnyirbálni a szabadságjogokat.
Az Európai Unió vezetőinek múlt pénteki, rendkívüli csúcstalálkozóján elfogadták azokat a terrorizmusellenes intézkedéseket, amelyeket a szeptember 11-i New York-i és washingtoni támadásokra válaszul dolgozott ki az Európai Bizottság. A többi tagjelölt országgal együtt az intézkedéseket Magyarország is átveszi.

A terrorizmusellenes csomag többek közt:

Lábbal tiporják a szabadságot
 • szigorítja a belső határok ellenőrzését, például automatikusan lezárnák a határokat terrorista fenyegetés esetén, illetve véletlenszerű ellenőrzéseket vezetnének be
 • egységesíti a terrorcselekmények meghatározását és a rájuk kiróható büntetéseket, valamint egységes letartóztatási parancs kiadását teszi lehetővé
 • szigorúbb ellenőrzést vezet be az EU országain belüli költözésre

  A tervezetet már megjelenése napján több jogvédő szervezet kritizálta. A Statewatch.org szerint az EU terrorizmusdefiníciója túlságosan tág, és ezért alkalmat adhat a hatóságoknak a "legitim tiltakozások elfojtására". A szervezet értelmezése szerint a jogszabály terrorizmusnak minősítené az olyan "akciókat" is, mint például a genovai vagy göteborgi globalizációellenes tüntetések. "Ha [a jogszabály] arra szolgál, hogy a politikai ellenvéleményeket elfojtsa, akkor pont azt a szabadságot gyengíti meg, amit a jogalkotók állítólag meg akarnak védeni" - mondta Tony Bunyan, a jogvédő szervezet vezetője.

  Amerikában is

  Az amerikai kongresszus már korábban nekiesett a civilszférának: közvetlenül a terrortámadások után megszavaztak egy törvényt, amely szélesebb lehallgatási jogokkal ruházza fel a hatóságokat. Később elfogadták azt a törvényjavaslatot is, amely internetes lehallgatóprogram futtatására kötelezi a szolgáltatókat.

  A Salon.com arról számolt be, hogy kongresszusi és fehér házi vezetők egy újabb terrorellenes törvénycsomagon dolgoznak, amely már ezen a héten a törvényhozás elé kerülhet. Az internetes újság értesülései szerint a törvény tovább bővítené a hatóságok lehallgatási jogait, például lehetővé tenné az e-mailek "felbontását". Különösen rosszul járnának a bevándorlók: a javaslat lehetővé tenné egy "gyanús" bevándorló vád nélküli fogva tartását, méghozzá korlátlan ideig.

  A törvénycsomag ellen több mint 150 amerikai civil szervezet - konzervatív és liberális - tiltakozott, és - a terrortámadás óta először - óvatos ellenkezést lehetett hallani kongresszusi vezetőktől is.

  Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai közvélemény több mint hét tizede látja úgy, hogy szabadságjogaik egy részét fel kell áldozniuk a terrorizmus elleni harc oltárán.

  "A kormányzat gondolkodása a következő: most nyomjuk keresztül ezeket a dolgokat, a terrorizmus elleni harc nevében, amíg a kongresszus ilyen engedékeny hangulatban van" - idézi a Salon.com Mike Godwint, a Center for Democracy and Technology munkatársát. "Ezeket a dolgokat már régen meg akarták valósítani az igazságügyiek, és most látják, hogy itt az alkalom".

 • 15%

  Edith Eva Eger A döntés

  3999 Ft
  3400 Ft
  15%

  Pan-dji Vádirat

  3499 Ft
  2975 Ft