Judit
3 °C
7 °C

Freedom House: Szabad a sajtó, elfogult a közmédia

2002.04.23. 09:05
A Freedom House nevű amerikai szervezet jelentése szerint Magyarországon szabad a sajtó, de a közmédiumok elfogultak a kormány javára, a kormányközeli lapokban pedig több az állami hirdetés. A kiosztható száz büntetőpontból, így 23-at sikerült hazánknak begyűjtenie.
A Freedom House elnevezésű amerikai szervezet idei sajtószabadság-jelentése szerint Magyarországon az elmúlt évben is szabadnak minősült a tömegtájékoztatás. Hazánkat az adható százból 23 büntetőponttal sorolták a "szabad" kategóriába. Az ország a jogszabályok alapján 2, a politikai nyomás szempontja szerint 8, a gazdasági nyomás szempontja szerint 13 büntetőpontot kapott.

Három értékelési szempont

A kategóriákon belül pontozzák az egyes országokat, mégpedig három szempont alapján. Az első szempont az, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak a médiatartalomra, a második szempont az, hogy tapasztalható-e a médiatartalmat befolyásoló politikai nyomás, ellenőrzés, illetve erőszak, a harmadik szempont pedig az, hogy tapasztalható-e a médiatartalmat befolyásoló gazdasági nyomás és ellenőrzés.

Az első és a harmadik szempont alapján legfeljebb 30-30, a második szempont alapján pedig legfeljebb 40 büntetőponttal lehet sújtani egy országot. Az ezek szerint tehát maximum 100 büntetőpont kiosztását lehetővé tevő skálán az az ország minősül szabadnak, amelynek összesen 30-nál nem több a büntetőpontja.

A sajtó szabad, visszáságok vannak

A jelentés Magyarországra vonatkozó szöveges része megállapította: egyes visszásságoktól eltekintve a nyomtatott sajtó élénk és sokszínű. (Az "egyes visszásságok" példájaként hozta fel a jelentés, hogy a kormányzó párt tagjai nyomást gyakoroltak a Magyar Hírlapra.) A kormánypárti lapok előnyben részesülnek az állami tulajdonú vállalatok hirdetéseinél, és jobban hozzáférnek a kormányzati információhoz. A rádióállomások és tévéstúdiók mintegy 70 százaléka magánkézben van. Az öt országos tévécsatorna közül három állami tulajdonú. "Az állami média általában elfogultan kezeli a politikai kérdéseket" - olvasható a jelentésben.

Bírálat a csonka kuratóriumokért

A Freedom House utalt arra: az 1996-os médiatörvény előírja, hogy a kormányzó, illetve az ellenzéki pártok osztozzanak az állami televízió és rádió felügyeleti testületének helyein. A korábbi években a kormányváltozások során tömegesen bocsátottak el tévés személyzetet. "A bírálók azt a szemrehányást teszik, hogy a jelenlegi kormány visszaélt a törvénnyel, amikor olyan (felügyelő) testületeket hozott létre, amelyekben kizárólag az ő támogatói kaptak helyet, és ezzel méltánytalan befolyáshoz jutott a kinevezések, illetve a hírszolgáltatás terén. Mások szerint a hiba magában a törvényben van."

Szeptember 11-i események hatásai a sajtószabadságra

A hétfőn közzétett terjedelmes tanulmányból kitűnik, hogy a tavaly szeptember 11-i terrorcselekmény, majd azt követően a terrorizmus ellen megindított nemzetközi háború összességében nem rontotta a sajtószabadság világméretű helyzetét, hanem éppen ellenkezőleg, a média szabadságfoka globálisan bizonyos mértékű "mérlegjavulást" mutat.

Hatvanegy országban nincs sajtószabadság

A vizsgált 186 ország közül 75-öt a "szabad", 50 országot a "részlegesen szabad", 61 országot pedig a "nem szabad" kategóriába soroltak. A három csoport (a fenti sorrendben) a világ népességének 22, 40, illetve 38 százalékát fedi le. A Freedom House a tavalyi jelentés elkészülte óta jelentős javulást észlelt a sajtószabadság szempontjából Ghánában, Peruban és Vanuatun - mindhárom ország átkerült a "részlegesen szabad" csoportból a "szabad" kategóriába. Három ország ugyanakkor súlyos romlást mutatott: Mongólia a "szabadból" a "részlegesen szabad" csoportba, Banglades és Haiti pedig a "részlegesen szabadból" a "nem szabad" csoportba esett vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?