Klaudia
-4 °C
2 °C

A kettős állampolgárságról egyeztetnek Szabadkán

2005.01.04. 15:30
A Magyar Állandó Értekezlet határon túli tagszervezeteinek részvételével kezdődik csütörtökön Szabadkán az a találkozó, ahol a kettős állampolgárságról szóló eredménytelen népszavazás utáni helyzetet elemzik. Kezdeményezik a Magyar Állandó Értekezlet újbóli összehívását, mert a kisebbségi magyar politikusok szerint a kormány a Szülőföld-programmal kapcsolatban eddig semmilyen javaslattal nem állt elő.
"Tenni kell valamit. Ha nem vigyázunk, egyenként ütnek bennünket agyon." Tamási Áron harcias sorait vették mottóul a szabadkai kezdeményezés platformjához a határon túli magyar vezetők. Kasza József csütörtökre és péntekre hívta össze a kisebbségi magyar vezetőket, hogy megvitassák a kettős állampolgárságról szóló eredménytelen magyarországi népszavazás után kialakult helyzetet.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az Index kérdésére szűkszavúan csak annyit mondott a várható fejleményekről, hogy a kettős állampolgárságra vonatkozó konkrét javaslatnál "sokkal többről" lesz szó a délvidéki városban. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke sem volt hajlandó többet elárulni a tanácskozás előtt a Magyar Szó című újvidéki napilapnak.


Sor a szabadkai magyar konzulátus előtt
Klikk a képre!

Vörös posztó a kettős állampolgárság

"Nem lépünk fel kezdeményezőként, mivel kis létszámú magyarság a mienk és az ukrajnai törvények továbbra sem teszik lehetővé a kettős állampolgárságot" - mondta az Indexnek Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke, aki szerint a magyarországi népszavazás eredménye után nem érdemes reménykedni.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki győzelmet hozó ukrajnai választás után sem lehetséges a kettős állampolgárság napirendre tűzése, Kovács így válaszolt: "A kijevi tüntetéssorozat napjaiban a kelet-ukrajnai oroszok körében felerősödtek az elszakadási törekvések, így mára a kettős állampolgárság azonos megítélés alá esik a föderalizmussal és a szeparatizmussal, vagyis vörös posztó egy átlagos ukrán szemében."

Szorgalmazzák az újabb MÁÉRT-et

A szabadkai találkozó résztvevői várhatóan kezdeményeznek egy állandó határon túli fórumot, mivel eddig még olyan találkozó nem volt, ahol a kisebbségi magyar vezetők a magyar kormány bábáskodása nélkül vitathatták volna meg közös dolgaikat.

A határon túli magyar politikusok körében egyébként általános vélemény, hogy a Hiller István MSZP-elnök, kultuszminiszter által meghirdetett Szülőföld-program a kampány része volt és december 5-e óta a kormány semmilyen javaslattal nem állt elő, ezért szorgalmazzák a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) újbóli összehívását. Az utolsó, novemberi MÁÉRT példátlan módon közös nyilatkozat elfogadása nélkül ért véget, mert a népszavazáson nem szavazatra buzdító kormány és a hazai kormánypártok nem tudtak megegyezni az azonos álláspontot képviselő magyarországi ellenzékkel és határon túli pártokkal.

A szabadkai találkozó csütörtökön három óra órakor kezdődik és pénteken félegykor zárónyilatkozat elfogadásával zárul.