Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Az iraki katonák nem túl lelkesek

2003.03.18. 23:26
A lehallgatott iraki katonai rádióadások tanúsága szerint az iraki hadsereg tagjai nem akarják életük árán is megvédeni a bagdadi rezsimet, közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányhivatalnok.
A CNN által megkérdezett hivatalnok szerint még a legjobban felszerelt és kiképzett és leghűségesebbnek tartott Köztársasági Gárda alakulatai sem lelkesednek a háborúért. "Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a főváros védelmében ne harcolnának. Nem akarom azt sugallni, hogy könnyű menet lesz" - tette hozzá.

Szabotázs

Valószínű, hogy a Bush elnök által megszabott 48 órás határidő nagyon komoly nyomást jelent, és ezt valószínűleg sokan nem bírják, mondta. A hivatalnok a CNN-nek megerősítette, hogy egy dél-iraki olajkút megrongálódott, és a kútból ömlik az olaj.

"Úgy tűnik, katonák szerelték le a kút biztonsági szelepeit. További szabotázsokra számítunk, várhatóan a közeljövőben újabb kutak mennek tönkre" - tette hozzá. Bush elnök közép-európai idő szerint kedd hajnalban adott ultimátumát Bagdad gondolkodás nélkül elutasította.