Iraki figyelmeztetés a törököknek

2003.03.23. 02:40
Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter szombat éjszaka Damaszkuszban kijelentette: "reméljük, török szomszédunk saját igazi érdekét akarja érvényre juttatni, mert ha valaki ártani akar Iraknak, az saját magának keresi a bajok sokaságát". Az iraki külügyminiszter azt állítja, az iraki légvédelem lelőtt egy szövetséges gépet.
A bagdadi diplomácia vezetője útban az arab külügyminiszterek hétfőn Kairóban kezdődő értekezletére állt meg a szíriai fővárosban. Figyelmeztette Törökországot, hogy ne segítse Irak ellenségeit. Ankara csütörtökön engedélyezte, hogy amerikai harci gépek vegyék igénybe légterét, de elutasította azt a washingtoni kérést, hogy 62 ezer amerikai katona állomásozzon területén.

Arra kérdésre, hogy az iraki haderő ejtett-e hadifoglyokat, Szabri azt válaszolta: "amikor elindultam Bagdadból, az iraki légierő lelőtt egy amerikai gépet, amelyen egy vagy több pilóta volt". Hozzátette, hogy a részletekről majd a későbbiekben számolnak be. Szombaton a szíriai televíziónak azt nyilatkozta: elutazásakor Bagdadtól nem messze kíséretével ő maga is látta, hogy egy amerikai gép zuhan le miután az iraki légvédelmi ütegek eltalálták.

Az amerikai központi parancsnokságnak szombaton azt közölte: "nincs tudomása" arról, hogy Bagdad felett az iraki légvédelem lelőtte az amerikai-brit erők egyik támadó harci gépét. A BBC tv-csatorna korábban két, egymástól független szemtanút idézve számolt be az iraki főváros elleni légitámadásban részt vevő harci gép lelövéséről. A szemtanúk három ejtőernyőt láttak Bagdad felett kinyílni.

Szabri Damaszkuszban tett nyilatkozatában nem kért ugyan anyagi segítséget az arab országoktól, de felszólította őket, hogy sorakozzanak fel Bagdad mögött, mert nem csak Irak, hanem az egész arab világ ellen indult meg a "cionista agresszió".

Az iraki külügyminiszter leszögezte: "isten segedelmével elég bizalmunk és akaratunk var arra, hogy a háborút akár 13 éven át folytassuk". A harcok folytatásához Irak elegendő emberrel, fegyverrel és ellátmánnyal rendelkezik - állította. Szabri az első iraki politikai vezető, aki a háború kezdete óta külföldre utazott. Damaszkuszból - ahova országúton érkezett - vasárnap indul tovább az egyiptomi fővárosba.  • Hírek
  • Árfolyam