Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Szabadkán megverték a Kossuth Rádió tudósítóját

2005.01.30. 17:33
Rablótámadás áldozata lett Hevér Loránt, a Kossuth Rádió szabadkai tudósítója. Támadói pénzt követeltek tőle és a "magyar anyját" szidták. A bűncselekménnyel egy időben az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága a helyszínen vizsgálja a vajdasági magyarverések hátterét.
Ismeretlen tettesek vasárnap megverték Szabadkán a Kossuth Rádió szabadkai tudósítóját, Hevér Lorántot.

Pénzt követeltek tőle

Hevér az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy az eset vasárnap kora hajnalban történt vele. Éppen hazatérőben volt, s út közben - a város egyik főutcájáról egy mellékutcába letérve - mobiltelefonján beszélt magyarul egyik ismerősével. Mihelyt befejezte a beszéltetést, megtámadták. Valaki meglökte, Hevér a földre került, ekkor ketten-hárman ütni és rugdosni kezdték.

Egyikük mindvégig Hévér fejét fogta, valószínűleg azért, hogy ne láthassa a támadók fejét. Ütlegelés közben szidalmakat tettek "magyar anyjára", pénzt követeltek tőle, el akarták venni mobiltelefonját. Az egyik támadó kérdőre vonta, hogy miért bántotta testvérét.

Rablótámadás történt

Hazaérve Hevér Lóránt azonnal értesítette a rendőrséget, hat percen belül megérkeztek hozzá a rendőrök, és elmondása szerint nagyon szakszerűen végezték dolgukat, kimentek a helyszínre, és ott is tájékozódtak a történtekről. A kórházban felvették a látleletet, és vasárnap elkészítették a rendőrségi jegyzőkönyvet.

Egy nappal az incidens előtt Szabadkán járt az EP tényfeltáró bizottság, amely a Vajdaságban történt etnikai színezetű incidensek hátterét vizsgálja. Hevér ugyanakkor biztos abban, hogy a támadóknak fogalmuk sincs arról, hogy ő magyar rádió tudósítja, valószínűleg a tényfeltáró bizottság látogatásáról sem hallottak, és a testület elnökéről, Doris Packról sem, aki pedig gyakori vendég Szerbiában. Meggyőződése szerint rablótámadás történt.