Benedek
-4 °C
5 °C

Szaddám szakállt növeszthetett

2003.07.31. 21:30
A volt diktátor két legidősebb lánya Jordániában él. Udaj és Kuszaj nyomravezetőinek Colin Powell jóváhagyta a vérdíj kifizetését, ekkora összeget ilyen célra még sohasem fizetett ki az amerikai állam. Szaddám huszonötmillió dollárt ér.
Jordániába érkezett csütörtökön Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök két legidősebb lánya, kilenc gyermekük társaságában. Nabíl as-Saríf jordániai tájékoztatási miniszter közölte, hogy II. Abdalláh király menedéket nyújtott a két Huszein lánynak, Ranának és Ragdnak - jelentette az AP hírügynökség.

Irakba csalogatták

A két nő annak idején két fivérhez, Huszein Kámil Haszánhoz és Szaddám Kámil Haszánhoz ment feleségül. 1995-ben a házaspárok összesen hét gyermekükkel együtt Jordániába menekültek, s ott nem titkolt terveket szőttek rokonuk, Szaddám uralmának megdöntésére. 1996 februárjában sikerült őket hazacsalogatni Irakba, s ott a két férfi, harmadik fivérük, húguk és annak gyermekei, valamint apjuk gyilkosság áldozatai lettek, miután a rezsim hazaárulással vádolta őket.

A két asszony - akiket férjeik megölése előtt válásra kényszerítettek - azóta a világtól elzárkózva élt anyjukkal együtt. Nemrég ugyan felröppentek olyan hírek, hogy Nagy-Britanniában kérnek menedékjogot, de azután a brit kormány cáfolta, hogy azt megadná nekik.

A legnagyobb jutalom

Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön személyesen hagyta jóvá annak a harmincmillió dollárnak a kifizetését, amelyet Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj nyomravezetőinek ígértek az amerikai hatóságok - jelentette be a külügyminisztérium szóvivője. Richard Boucher közölte: az Egyesült Államok szándékosan határozta el a jóváhagyási folyamat felgyorsítását, mert ezzel is ösztönözni kívánja az irakiakat arra, hogy magáról a megbuktatott iraki diktátorról is megbízható információkat nyújtsanak.

Boucher megerősítette azt is, hogy a múlt hét elején Moszulban megölt két Huszein-fiúért járó 15-15 millió dollár a legnagyobb összeg, amit az amerikai hatóságok valaha is kifizettek ilyen jellegű jutalom céljából. A szóban forgó program keretében egyébként azok a személyek részesülnek jutalomban, akik nemzetbiztonsági szempontból fontos információkat szolgáltatnak ki az Egyesült Államoknak, ahol menedékben is részesülhetnek. A szóvivő azonban nem utalt arra, hogy Udaj és Kuszaj nyomravezetője elhagyja-e Irakot, mint ahogy nevét sem említette. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor arról a Navaf al-Zeidane nevű üzletemberről van szó, akinek moszuli házában a két Huszein-fiú megpróbált elrejtőzni.

Az amerikai hatóságok Szaddám Huszein esetében jócskán megemelték a tétet, s 25 millió dollárt ígértek a megbuktatott diktátor nyomravezetőjének. A volt diktátor az amerikai védelmi minisztérium szerint szakállt növesztett és megváltoztatta hajviseletét is.