Emőke
-4 °C
9 °C

Szaddám nem Mohamed leszármazottja többé

2003.12.18. 10:46
Törölték Szaddám Huszein nevét Mohamed prófétautódainak névsorából. A i. sz. 830 óta vezetett családfát az elűzött iraki diktátor genealógusaival hamisítatta meg.
Hivatalosan törölték Szaddám Huszein volt iraki elnököt Mohamed próféta utódainak névsorából - így határozott szerdán az illetékes családfakutató társaság, az Asraf.

Meghamisíttatta

A hatalmától megfosztott, és jelenleg amerikai fogságban lévő diktátor családfa-hamisítás révén bitorolta az iszlám vallásalapító leszármazottjaihoz való tartozást, és az ezzel járó megtisztelő Szajjid címet - nyilatkozott Serif Nadzseh Mohamed Haszan al-Faham al-Aaradzsi, az intézmény elnöke.

Szaddám-ellenes tüntetők követelik, hogy a volt elnököt Bagdadban állítsák bíróság elé
fotó: EPA (december 16.)

"Szaddám arra kényszerítette a származástannal foglalkozó tudósokat, hogy hamisítsák meg családfáját, és igazolják a prófétától való állítólagos leszármazását" - mondta a társaság vezetője. Szavai szerint csak kevés megbízható genealógus tagadta meg, hogy részt vegyen ebben.

Mérvadó az Asraf

Az Asrafot még 830-ban, az abesszin uralom idején alapították. Tekintélyét és illetékességét mind a szunniták, mind pedig a síiták elismerik.

Több arab dinasztia, elsősorban a hásimiták (akik Jordániában még mai is uralkodnak, Irakban pedig 1958-ig voltak a trónon) a prófétától származtatják magukat, Mohamed Fatima nevű lányán keresztül.