Emőke
-4 °C
9 °C

Szaddám és klikkje 1,8 milliárd dollár kenőpénzt tett zsebre

2005.10.27. 21:12
Összesen 2400 külföldi cég, köztük a Paribas, a DaimlerChrysler, a Siemens és a Volvo is fizettek Szaddám Husszein rezsimjének kenőpénzt az olajat élelmiszerét programban. Az iraki ex-diktátor és klikkje így 1,8 milliárd dollárt tett zsebre a humanitárius akcióban - állapította meg a Volcker-bizottság.

Szaddám Huszein iraki exelnök rezsimje 1,8 milliárd dollárral rövidítette meg az olajat-élelmiszerért programot mintegy 60 ország több mint kétezer külföldi cége, köztük vezető európai vállalatok korrumpálásával - állapította meg az ENSZ megbízásából a botrányt kivizsgáló független bizottság csütörtökön New Yorkban közzétett zárójelentésében.

Az ENSZ 1996-tól 2003-ig működtette fennállásának legnagyobb humanitárius programját, amely a bagdadi rezsimet sújtó büntetőszankciók következtében ínséget szenvedő iraki lakosság helyzetének enyhítésére szolgált.

Olajat csúszópénzért

Irak az ENSZ felügyeletével korlátozott mennyiségben kőolajat adhatott el, s a bevételből élelmiszert és gyógyszert importálhatott. A rezsim maga választhatta ki a közvetítő üzleti partnereket, és általában olyan országból való céget részesített előnyben, amelynek kormánya a szankciók megszüntetése mellett foglalt állást.

A 64 milliárd dolláros programban részt vevő külföldi cégek közül csaknem minden második, szám szerint mintegy 2400 fizetett titokban kenőpénzt az iraki hatóságok jutányos olajeladási megbízásaiért, s az így húzott sápokból Szaddám Huszein klikkje 1,8 milliárd dollár illegális jövedelemre tett szert.

A Paul Volcker amerikai jegybanki exelnök vezette vizsgálóbizottság megállapította, hogy a legtöbb csaló vállalat orosz és francia volt, és meg is nevezi a botrányba keveredett cégeket és személyeket.

Világcégek a kínos listán

Közvetlenül vagy közvetve kenőpénzt fizetett az iraki rezsimnek egyebek között a Paribas, a DaimlerChrysler, a Siemens és a Volvo. A jelentés azonban nyitva hagyja, hogy melyek azok a cégek, amelyek szándékosan fizettek titokban felárat, és melyek azok, amelyek esetében a felelősség a közvetítő ügynököt terheli és a vállalat alkalmasint még csak nem is tudott a kenőpénzről.

A bagdadi rezsim a csúszópénzeken kívül további 11 milliárd dolláros illegális bevételre tett szert azzal, hogy az exportra engedélyezett kereten kívül jelentős mennyiségű kőolajat csempészett ki az országból.

A nagyszabású, 35 millió dolláros költségvetésű vizsgálat során 100 könyvviteli és egyéb szakértő aktahegyeket fésült át különféle országokban. Korábbi négy jelentésében a bizottság elmarasztalta Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is, sőt, magát a Biztonsági Tancsot is, amiért nem gyakorolt kellő ellenőrzést a program felett. A program korábbi vezetőjét, Benon Sevant azzal vádolta, hogy 147 ezer dollár vesztegetési pénzt zsebelt be.

A Volcker-jelentésnek az iraki állami olajértékesítő hatósággal (SOMO) szerződő külföldi cégekről készült összefoglaló táblázatában szerepel a magyar Moltrade-Mineralimpex is. Az egymillió hordóra szóló, 17 és félmillió dolláros szerződésért a dokumentum szerint a vállalat felárat nem fizetett.