Benedek
-4 °C
5 °C

Sorban levadásszák a Szaddam-per ügyvédeit

2005.11.08. 14:48
Nem sokkal azután, hogy meggyilkolták Szaddam Huszein iraki diktátor egyik vádlottársának, a volt főbírónak a védőügyvédjét, kedden újabb - a perben érintett - ügyvéddel végeztek, egy másikat pedig megsebbesítettek ismeretlenek.

Fegyveres támadók agyonlőtték, illetve megsebesítették Bagdadban Szaddám Huszein volt iraki diktátor egyik vádlott társának két ügyvédjét. Adel al-Zubeidi, Taha Jaszín Ramadán egykori iraki alelnök védője és egy másik ügyvéd autójára kedden nyitottak tüzet az ismeretlenek. Zubeidi életét vesztette, ügyvédtársa pedig megsebesült.

Vadásznak rájuk

A keddi támadás nyomán a jogászok kijelentették: az adott biztonsági körülmények között a vádlottak nem részesülhetnek tisztességes eljárásban. "Egy tisztességes eljáráshoz egyenlő mértékben kell biztosítani a tanúk, a bírák és az ügyvédek biztonságát" - hangoztatta Iszám Gazávi, a jogászcsoport szóvivője Ammánban. Korábban a jogászcsoport ENSZ-védelmet kért.

Októberben elrabolták a Szaddam-per egy másik vádlottjának védőügyvédjét. A Huszein rezsim főbírájának védőjét, Szadun al-Dzsanabit irodájából hurcolták el a fegyveresek. Másnap, Bagdad Banuk kerületében, egy mecset közelében találták meg a férfi holttestét.

Dzsanabi védence, Avad Hamad al-Bandar a Szaddám-per másodrendű vádlottja. A tárgyalóteremben a diktátor jobbján ülő Bandar rendelte el a vádirat szerint Dudzsail száznegyven síita lakójának kivégzését a Szaddám ellen ott megkísérelt 1982-es merénylet után.

A CNN korábban arról számolt be, hogy a diktátor és vádlottársai védőinek nem biztosítottak hivatalosan védőrizetet.

Szaddamot népirtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. A perről bővebben> > >