Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Szaddám Huszein halálos ítélete: örömkönnyek és felháborodás

2006.11.06. 08:42
A Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátorra vasárnap kimondott halálos ítélet ellentétes reagálásokat váltott ki: több ország, közöttük az Egyesült Államok feltétel nélkül helyeselte, míg Európa nagy része megismételte a halálbüntetéssel szembeni ellenállását.

Érvényben maradt hétfőn a kijárási tilalom Bagdadban és két iraki tartományban egy nappal Szaddám Huszein volt elnök halálra ítélése után. Mint Basszám Rida, Núri al-Máliki iraki kormányfő tanácsadója közölte, a kijárási tilalmat "meghatározatlan ideig" fenntartják, az irakiak biztonságának biztosítása érdekében.

Bagdad utcái szinte teljesen kihaltak voltak hétfőn reggel, a máskor nagy forgalmat lebonyolító Tigris folyó feletti hidakon is legfeljebb néhány rendőrjárőr haladt át.

Ugyancsak kijárási tilalom van Dijala és Szalaheddin tartományokban, "újabb rendelkezésig" lezárták a főváros nemzetközi repülőtérét, a hadseregnél pedig riadókészültséget rendeltek el.

Halálra ítélték

Szaddám Huszein volt iraki elnököt emberiesség elleni bűntettek miatt halálra ítélték vasárnap, miután bűnösnek mondták ki az ellene indult első perben, a dudzsaili mészárlás ügyében. Dudzsail iraki síita faluban 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők 1982-ben, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérletért.

Az előző rendszer vezető tisztségviselőinek bűnpereiben eljáró iraki különleges törvényszék ítélete szerint akasztófán kell végeznie Szaddám Huszein féltestvérének, Barzán at-Tikrítinek, volt titkosszolgálati vezetőnek és a volt forradalmi bíróság vezetőjének, Avad al-Bandarnak is. Életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki Taha Jaszín Ramadán volt alelnökre, akire az ügyészség a perben szintén halálbüntetést kért. A Baasz párt három további volt vezető tisztségviselőjére kínzás és gyilkosság bűntette miatt 15 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, egy negyediket pedig felmentettek.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A volt iraki diktátor ellen több ügyben is folyik büntetőeljárás, s mindegyik esetben olyan súlyú a vád, hogy bármelyik perben halálra ítélhetik. A volt iraki elnök és három vádlott-társa ügyében hétfőn automatikus fellebbviteli eljárás kezdődik.

Üdvözölték az ítéletet

A japán kormány szerint igazságos ítélet született Szaddám Huszein perében. Abe Sindzo kormányfő hétfői nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az iraki törvények alapján hozta a bíróság az igazságos, halálos ítéletet. A miniszterelnök egyben emlékeztetett: fontosnak tartja, hogy a pert az iraki nép folytatta le.

Siozaki Jaszuhisza kormányszóvivő úgy vélekedett, az ítéletet az "új Irakban uralkodó jogállamiság" szellemében mondták ki. Ugyanakkor elismerte, hogy továbbra is súlyosnak tekinthető az iraki biztonsági helyzet. A szóvivő megerősítette: Japán továbbra is kész részt venni az ország talpraállításában.

George Bush amerikai elnök számára "a per mérföldkő az iraki nép azon erőfeszítésében, hogy a jog uralmával váltsa fel a zsarnok uralmát". "Ez nagy vívmány a fiatal iraki demokrácia és alkotmányos kormánya számára" - jelentette ki az elnök. Külügyminisztere, Condoleezza Rice számára az ítélet "örvendetes emlékeztető valamennyi iraki számára, hogy törvény tekintélye erősebb lehet féleleménél".

Irán, amely 1980 és 1988 között háborúban állt Szaddám Huszein rendszerével, örömét fejezte ki az ítélet miatt. "Az iszlám köztársaság kedvezően fogadja az ítéletet" a teheráni külügyminisztérium szerint, amely kérte, ne feledkezzenek meg arról, hogy Szaddám nyugati támogatói a diktátort segítve előkészítették a talajt a bűneihez.

Kuvait, amelyet az iraki hadsereg 16 évvel ezelőtt megszállt, hivatalosan nem reagált az ítéletre, de az utca népe tapsolva, örömkönnyekkel fogadta a hírt.

A szaúdi tanácskozó gyűlés (parlament) egyik tagja, Mohammed az-Zalfa üdvözölte az ítéletet, mondván, hogy ez a legkevesebb a hozzátartozóikat elveszített irakiak számára.

A halálbüntetést ellenzik

Nagy-Britannia kivételével valamennyi nyugat-európai ország támogatta, hogy a volt diktátornak felelnie kell a bűneiért, de elvből elutasította a halálbüntetést.

Londonban Margarett Becket brit külügyminiszter üdvözölte, hogy bíróság elé állították Szaddámot és a többi vádlottat, és felelniük kell a bűneikért".

John Howard ausztrál kormányfő, Bush elnök lelkes támogatója a demokrácia megnyilvánulásának nevezte az ítéletet, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ellenzi a halálbüntetést, de nem szólhat bele más országok ügyeibe.

Az Európai Unió minden esetben, minden körülmények között ellenzi a halálbüntetést - szögezte le nyilatkozatában az Európai Unió soros finn elnöksége. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az igazság és az előző rendszer idején elkövetett bűnökért való felelősség megállapítása hozzájárul a nemzeti megbékéléshez és a párbeszédhez Irakban.

Olaszország szerint az ítélet az egész nemzetközi közösségnek Szaddám Huszein felett mondott ítéletét tükrözi, míg Spanyolország úgy ítélte meg, hogy "mint más politikai vezetőnek, Szaddám Huszeinnek is felelnie kell tetteiért".

Hasonlóan reagált az ítéletre Írország, Svédország és Dánia is, Koppenhága ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem támogatja az iraki különleges törvényszéket.

Svájc szerint a halálbüntetés nem indokolható, még a legsúlyosabb bűnökért sem, a Vatikán pedig bírálta a halálbüntetést, amely szerint Irak még "szemet szemért, fogat fogért" időszakában él.

Oroszország utalt arra, hogy az Egyesült Államoknak is szerepe volt az ítéletben. "Egy ország állampolgárának pere - bármilyen tisztséget töltött is be -, az adott ország belügye, és külső befolyás nélkül kell lefolynia" - közölte az orosz külügyminisztérium.

Törökország szerint az ítélet "várhatóan örömet szerez a sokat szenvedett iraki népnek".

Izrael - a feszültség további fokozódását elkerülendő -, valamint a belügyekbe való beavatkozást elutasító Kína nem kommentálta az ítéletet.

Huszein mellett

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség szerint a Szaddám Huszein által elkövetett "megszámlálhatatlan bűnök" kisebbek, mint amelyeket a nyugati "megszállók elkövettek" Irakban.

"Ezt az ítéletet a Fehér Ház diktálta, amely azt hiszi, hogy Szaddám Huszeint kivégezve kivégzi a hősies ellenállást" - szögezte le Aisa el-Kadhafi, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető lánya, aki maga is részt vett a volt diktátor védelmében.

A Hamász iszlámista palesztin szervezet támogatásáról biztosított az elítéltet. "Mi, a palesztin nép, bárkit támogatunk, aki a népünket támogatja, és Szaddám Huszein közöttük volt" - jelentette ki Favzi Barhúm Hamász-szóvivő.

Louise Arbour, az EBSZ emberi jogi főbiztosa figyelmeztette az iraki hatóságokat, hogy minden jogorvoslati lehetőséget meg kell adni a hét elítéltnek.

Élesen elítélte a Szaddám Huszeinre és két vádlott-társára kiszabott halálbüntetést az Amnesty International, amely szintén úgy vélekedett, hogy az ítélethez vezető per súlyosan elhibázott és méltánytalan volt. Hasonlóan vélekedett egy másik emberjogi szervezet, a Human Right Watch is, amely szerint a per elmulasztott lehetőség volt a joguralom érvényesítésére, miután nem állapította meg vitathatatlan bizonyítékok segítségével a tényeket.