Mátyás
-6 °C
1 °C

Össznépi mulatságok Irakban

2001.04.28. 18:11
Egy igazi diktátor ismérve, hogy születésnapja megünnepléséből nem rekeszti ki nyomorgó népét, hanem kegyesen arra ösztökéli barátságos titkosrendőri segédlettel a nélkülöző tömeget, hogy vigadjon, de rendesen. Szaddam vezér 64 éves, és ez kiváló alkalom volt arra, hogy a bagdadi kényúr szülővárosában, Tikritben önnön életnagyságú arcképével és az ünneplő tömeggel nézhetett szembe.
Irakban az idén is össznépi mulatságokkal ünnepelték Szaddám Huszein államfő születésnapját. Az ünnepségsorozat, amely már napokkal ezelőtt megkezdődött Bagdadban és a nagyobb vidéki városokban, szombaton érte el csúcspontját Tikrítben, az iraki kényúr szülővárosában rendezett parádén.

A Bagdadtól 170 kilométerre fekvő várost Szaddam életnagyságú képeivel díszítették fel a 64. születésnapját ünneplő vezér tiszteletére, aki immár 22 éve töretlenül áll az ország élén. A katonai felvonulással, színházi előadásokkal és zenei koncertekkel színesített rendezvényt Izzat Ibrahim, Szaddám teljhatalmú helyettese, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának alelnöke vezényelte le. A parádén megjelentek az államvezetés és a hatalmon lévő Baasz párt képviselői is.

Az állami sajtótermékek a palesztinok Izrael-ellenes felkelése miatt különleges fontosságúnak nevezték az idei ünnepet. Az iraki elnök - emlékeztet az AFP - ellenzi az arab-izraeli békefolyamatot, és a zsidó állam elleni fegyveres fellépést szorgalmazza.

1985 óta ez a szokás

Irakban 1985 óta minden évben így ünneplik Szaddam Huszein születésnapját, jóllehet a Kuvait 1990-es lerohanása után hozott ENSZ-szankciók miatt az országban óriási a szegénység.

Az iraki ünnepségsorozattal egy időben II. János Pál pápa ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy oldja fel az Irak ellen hozott büntetőintézkedéseket, és ne az ország ártatlan népét sújtsa egy pusztító háború következményeiért. A pápa szombaton vette át Bagdad új vatikáni nagykövetének, Abul Amir Al-Ambarinak a megbízólevelét.

Nem is oly sokára már nemzeti ünnep lesz Szaddam születésnapja

Az iraki parlament hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy Szaddam Huszein elnök születésnapját, április 28-át nyilvánítsák hivatalos nemzeti ünneppé. A törvényerőre emelkedéshez szükséges még az államfőből, a miniszterekből és a katonai vezetőkből álló Forradalmi Parancsnokság Tanácsának hozzájárulása is. (A tanács elnöke egyébként Szaddám.)

Ha ez megtörténik, április 28. lesz Irak kilencedik kötelező nemzeti ünnepe. Szaddám Huszein 1937. április 28-án született a Bagdadtól 200 kilométerre északra fekvő Tikritben. Az elnök születésnapját gyakorlatilag már 1979-es elnökké választása óta országszerte rendszeresen ünneplik az irakiak.

Ujabb brit-amerikai bombázás
Amerikai és brit repülőgépek polgári célpontokra mértek csapást szombaton Irak déli részén, Nadzsaf tartományban. A támadásban egy ember meghalt, kettő megsebesült. A tájékoztatási minisztérium illetékese részletekbe nem bocsátkozott, de hozzátette: vasárnap délelőtt elviszik a nyugati hírügynökségek és tévéállomások tudósítóit a légicsapás helyszínére. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyelőre nem kommentálta az iraki bejelentést. Irak déli és északi részén az iraki katonák 1991-ben Kuvaitból történt kiűzése után létesítettek repülési tilalmi övezetet, ahol brit és amerikai repülőgépek járőröznek. A zónák az északi országrészben élő kurd, illetve a déli síita muzulmán lakosság védelmét szolgálják. Irak nem ismeri el a tilalmi övezeteket, és 1998-ban bejelentette: légvédelmével felveszi a harcot a járőröző gépek ellen.