Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Irak ura könyvvel nevel

2001.05.30. 19:47
A virginiai Langleyben már nagyban elemezgetik a Szaddam Husszein iraki elnöknek tulajdonított művet, amely egy megerőszakolt kislány és a király esetét meséli el. A Krisztus előtt egy évszázaddal, a mai Irak északi területén játszódó történetet azonban nem Irak nagy urának művészi képességei miatt nyálazzák át a CIA munkatársai: ők ugyanis abban reménykednek, hogy a szerző stílusából olyan új személyiségi jegyeket ismerhetnek meg, amelyek révén még élesebb képet tudnak alkotni Bagdad fura uráról.
A Zabiba és a király című könyv, ára 1500 iraki dínár, ami kb. egy amerikai dollárnak felel meg. A szankciók miatt sínylődő ország lakosainak így a könyv nem számít olcsó mulatságnak, ám ennek ellenére szépen fogy. Szerzője az előszóban közli az érdeklődő olvasóval, mindaz, amit a következő oldalakon talál, a Nagy Vezír, azaz Szaddam útmutatásai alapján íródott. Iraki, illetve az iraki emigráció által külföldön kiadott újságok szerint azonban Szaddam nem csak útmutatást adott, hanem tollba mondta a történetet, amelyet a hozzá közel álló tollforgatók öntöttek végső formába.

Szaddam, a király

Szaddam, a király
Egy igazán nagy hadúr számára nem jelenthet problémát, hogy a jövőbe látáson kívül a múltat is megismertesse a haladóval, aki úgy issza a szavait, mint születésnapja alkalmával az ingyen nedűt. Krisztus előtt egy évszázaddal - így a rege - a mai Észak-Irak területén él egy kislány, Zabiba, ki olthatatlan szenvedélyt érez az uralkodó iránt. Ezzel nem is lenne nagy baj, ha a felcseperedő fruska kiszemelt vőlegénye nem kapna idegrohamot, s nem erőszakolná meg Zabinát. Erre fel a király égtelen haragra gerjedt, bosszút esküdve háborút indít.

A csatározásokban Zabiba és jövendőbelije január 17-én életét veszti, pont azon a napon, mikor - igaz, jóval később - a szövetségesek megindítják az Irak elleni légitámadást.

Bosszús nevelés

A 160 oldalas regény analógiája - legalábbis a Langley-beli tudorok szerint igen egyszerű, a király - azaz: Szaddam - kész megbosszulni Zabibán - a népen - esett sérelmeket, amelyek - mint a regényben is elhangzik - a legszörnyűbbek, lett légyen elkövetve az erőszak egy nőn, avagy egy országon. A sérelmeket pedig mindenképpen meg kell torolni - vonható le a következtés. Az idő és dollármilliomos CIA nagyjai, illetve agytudorai úgy vélekednek, Szaddam immáron irodalomba (?) ágyazott propagandától sem akarja megkímélni az ország apraját és persze a nagyját.

Színre viszik

Ám aki valamilyen oknál fogva nem issza magába a vezír tanainak eme újabb gyöngyszemét, nem kell elkeserednie, a Zabina és a király című opus nem oly sokára már színdarab formájában is élvezhető lesz.