Salamon
-1 °C
13 °C

Szaddám üzent népének

2006.12.27. 09:45
Szaddám Husszein halálra ítélt iraki diktátor az iraki néphez írott levelében közölte, vállalja a „mártírhalált”, egyben felszólította őket, hogy forduljanak szembe az ellenséggel, amivel Amerikára és Iránra utalt. A volt elnök pártja internetes honlapján jelentette be, hogy megtorolja a kivégzést. A huszadik század egyik leghírhedtebb diktátorának akasztására eddig több százan jelentkeztek hóhérnak az iraki hatóságoknál.

Szaddám Huszein kötél általi halálra ítélt volt iraki diktátor vállalja "mártírhalálát" az iraki néphez intézett, szerdán ismertté vált üzenetében, egységre szólítva fel az irakiakat "ellenségeikkel szemben".

Az exdiktátor ügyvédjei által szerdán - a még novemberben született halálos ítéletet megerősítő fellebbviteli bírósági döntés után egy nappal - ismertetett üzenetben arra szólította fel az irakiakat, hogy egységesen forduljanak szembe az ellenséggel. Szaddám megfogalmazása szerint "mártírként megy a bitófára", és "feláldozza magát" Irakért.

"Országotok ellenségei, a megszállók és a perzsák korlátba ütköztek a köztetek és a titeket irányítók közötti egységben. Ezért arra törekednek, hogy gyűlöletet szítsanak köztetek" - olvasható a szövegben, amely ezzel az amerikai hadseregre és az Irakkal szomszédos Iránra utal.

A Baasz párt megtorolná a kivégzést

Eközben a volt iraki elnök pártja, a Baasz Párt internetes honlapján kilátásba helyezte, hogy megtorolja Szaddám Huszein esetleges kivégzését. "Pártunk és az ellenállás eltökélt abban, hogy minden eszközt bevetve bárhol a világon bosszút álljon, ártson Amerikának és érdekeltségeinek, ha ezt a bűncselekményt végrehajtja" - hangzik a szöveg, amelyet valószínűleg Jemenben tettek fel a világhálóra. Jemenben az iraki Baasz Párt sok száműzöttje talált menedéket.

Az üzenetben kifejtette azt is, hogy az amerikai vezetést terheli majd a felelősség, ha az elnöknek bántódása esne, hiszen az Egyesült Államok hozza a döntéseket (Irakban), nem pedig az iraki bábkormány. Végezetül az írás leszögezte, ha végrehajtják az ítéletet, a Baasz Párt számára lehetetlenné válik, hogy részt vegyen azokon az amerikai és az iraki vezetőkkel folytatandó tárgyalásokon, amelyek az arab országban dúló erőszakos cselekmények csillapítására irányulnak.

Több százan lennének Szaddám hóhérjai

A fellebbviteli törvényszéké
az utolsó szó

A Szaddám Huszein exdiktátor elleni ítélet fellebbviteli törvényszék általi jóváhagyása végleges döntés, azt már Dzsalal Talabani államfőnek nem kell jóváhagynia, jelentette be szerdán az elnöki hivatal. "Nem szükséges az elnök jóváhagyása. A bíróság döntése végleges" - mondta Hiva Oszmán, Talabani médiatanácsadója.

Különböző iraki tisztségviselők még a törvényszék keddi döntése előtt azt mondták, hogy ha a halálos ítélet megerősítést nyer, akkor azt még az államfőnek és két helyettesének is ratifikálnia kell. (MTI)

A hóhéri posztra való licitálás azután kezdődött, hogy kedden az illetékes iraki fellebbviteli bíróság helybenhagyta az exdiktátor elleni halálos ítéletet, és meghagyta, hogy harminc napon belül végre kell hajtani a verdiktet, a kötél általi halált. A kivégzésre ezen időszakon belül akármikor sor kerülhet.

Az ország korábbi teljhatalmú vezetőjét nem jogerősen ez év november 5-én ítélték halálra emberiesség ellen bűncselekmények elkövetése, 148 síita kivégzése miatt. Núri al-Máliki iraki miniszterelnök tanácsadója, Basszám al-Husszeini közölte az ABC News amerikai hírtelevízióval, hogy több százan jelentkeztek eddig Szaddám Huszein hóhérjának, holott hivatalosan ilyen állás nem is létezik. A tanácsadó naponta 8-10 telefonhívást és 20-30 emailt kap az "önkéntes hóhéroktól", szép számmal jelentkeztek mindhárom nagy iraki vallási és etnikai csoportból, de voltak az érdeklődők között mindenféle emberek, kezdve a hivatalsegédektől az egészen magas beosztású kormányilletékesekig.

Biztonsági okokból a kormány nem fogja nyilvánosságra hozni, hogy ki hajtja végre a halálos ítéletet.