Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sajtópert nyerhet Szaddám

2005.06.30. 13:46
London legmenőbb médiajogászához fordultak Szaddám Huszein rokonai. A diktátor családja egymillió font kártérítést szeretne kisajtolni a zsarnokról alsógatyás képeket közlő Sun című bulvárlaptól.

Megnyerhetik a Sun brit bulvárlap elleni perüket Szaddám Huszein rokonai. A Sun másfél hónapja címlapján közölt egy felvételt a bukott iraki zsarnokról, amint alsógatyában mossa szennyesét börtönében.

Huszein családjának jogi képviselői azonnal perrel fenyegették meg a képet közlő lapot, amelytől egymillió fontos (367 millió forintos) kártérítést követelnek. Állításuk szerint a lap alapvető személyiségi jogaiban sértette a diktátort.

A Guardiannak nyilatkozó jogi szakértők szerint a diktátor családjának jó esélye van a per megnyerésére. Hugh Tomlinson ügyvéd szerint Szaddám ügye "atombiztos". "Mivel is védekezhetne a Sun? A közérdekre? Kinek az érdeke, hogy Szaddámot alsógatyában mutogassák?" - nyilatkozta a Guardiannak.

Jennifer McDermott médiajogász szerint a Sun arra alapozza védekezését, a fényképfelvétel azt bizonyítja, hogy a népirtással vádolt iraki diktátor ép és egészséges, és egyáltalán nem úgy bánnak vele, ahogy egy tömeggyilkossal bánhatnának. "Ugyanakkor neki is ugyanazok a személyiségi jogai vannak, mint bárkinek" - érvelt a jogász. A milliós kártérítést azonban mindkét jogász kizártnak tartja, pár ezer fontos büntetést tartanak reálisnak.

A Sun védekezésében továbbá a képet kiszivárogtató amerikai katonai forrásokra is hivatkozik. A lap szerint az amerikaiak a képek kiszivárogtatásától az iraki lázadók megtörését remélték, ez pedig már közérdeknek minősülhet.

A diktátort és családját egyébként London talán legmenőbb médiajogásza, David Price képviselheti a perben.