Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem bír magával Szaddám a bíróságon

2006.09.26. 13:27
Nem először fordult elő, hogy Szaddám Huszein iraki diktátort minősíthetetlen viselkedése miatt ki kellett utasítani a bírósági tárgyalóteremből. Kedden üvöltözésig fajult a vita a főbíró és az exelnök között, a helyzetre a vádlott társak is reagáltak, fennhangon kezdték sértegetni a bírót. A tárgyalást a vádlottak jelenléte nélkül fejezték be.

Megint kiutasította büntetőperének tárgyalásáról Szaddám Huszein népirtással vádolt volt iraki elnököt az öttagú bírói tanács elnöke. Hosszas és indulatos egymásra ordítozás után, amely a vádlottak és a nemrég kinevezett új tárgyalásvezető bíró között alakult ki, a bírói tanács elnöke egyórás szünetet volt kénytelen elrendelni a kialakult zűrzavaros állapot miatt. A szünet után a vádlottak jelenléte nélkül folytatódott a tárgyalás.

A bíró az előző napon is kivezettette a teremből az exelnököt, mert Szaddám Huszein tiltakozott az ellen, hogy hivatalból rendeltek ki neki védőügyvédeket saját ügyvédei helyett, akik viszont bojkottálják a tárgyalást a tárgyalásvezető bíró személyének cseréje miatt.

A volt diktátor védőügyvédei szerint a hatóságok megsértették a büntető peres eljárás szabályait, amikor "tisztán politikai indítékból" leváltották a korábbi tárgyalásvezető bírót, és újat neveztek ki helyette. A bírói tanács előző elnökét, Abdallah al-Amerit az iraki kormány kezdeményezésére váltották le, mert "túlságosan elnézően bánt a vádlottakkal".

Kikapcsolt mikrofonnal hallgattatták el


Kedden azzal kezdődtek a hangos jelenetek, hogy Szaddám Huszein a vezető bíró engedélye nélkül fel akart olvasni egy írásban előkészített nyilatkozatot. Muhammed al-Urejbi tárgyalásvezető bíró figyelmeztette Szaddám Huszeint, hogy tartsa tiszteletben a peres eljárás szabályait, és akkor szóljon, amikor a bíróság erre lehetőséget ad neki. Felszólította továbbá, hogy korlátozza megjegyzéseit a perben taglalt ügyre. "Ez bíróság, nem politikai fórum" - mondta egyebek között. Az exelnök azonban zavartalanul folytatta, mire a vezető bíró előbb figyelmeztette, hogy saját helyzetét rontja, ha tiszteletlenül viselkedik a bírósággal szemben, majd kikapcsolta a mikrofonokat.

A további hat vádlott hangosan tiltakozott ez ellen, a bírói tanács elnöke pedig hasonlóan hangosan megpróbálta elhallgattatni őket. Szaddám Huszein kivezettetése után a vezető bíró eltávolíttatta a teremből Szultan Hasim Ahmad at-Tait, Szaddám Huszein egykori védelmi miniszterét is. Ekkor a többi öt vádlott is el akarta hagyni a termet, de a vezető bíró nem engedte meg nekik ezt, amire a vádlottak úgy reagáltak, hogy válogatott sértésekkel illették a bírót.

Gyorsabb bírósági eljárás

Az új tárgyalásvezető bíró erélye megfigyelők szerint arra vall, hogy fel akarja gyorsítani a per lefolyását, és záros határidőn belül el akar jutni az ítélethozatalig. Ebben a perben a kurd gerillák ellen indított 1987-88-as Anfal-hadművelettel kapcsolatban vonják felelősségre a hét vádlottat - a volt diktátort, Vegyi Aliként emlegetett unokatestvérét, Ali Haszán al-Madzsídot és a korábbi rendszer öt további magas rangú vezetőjét. A vád szerint mintegy 180 ezer ember, többnyire civil vesztette életét ebben a hadműveletben, többek között azért, mert a hadsereg vegyi fegyvert is bevetett észak-iraki kurd falvakban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!