Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Megkezdődött Szaddám bírósági meghallgatása

2004.07.01. 18:03
A vádak ismertetésével kezdetét vette Szaddám Huszein pere. A bukott iraki diktátor civil ruhában állt a bíróság elé, ahol nem ismerte el a terhére rótt bűnöket.
Bíróság elé állt Szaddám Huszein. A volt iraki diktátor civil öltözékben hallgathatta végig az ellene felhozott vádakat. A diktátor nem ismerte el a terhére rótt bűnöket, megtagadta a főbb vádpontokat tartalmazó okmány aláírását is. A diktátor emellett védelmébe vette a Kuvait elleni 1990 augusztusi agressziót is.

Huszein felváltva volt csüggedt és dacos - közölte a különleges törvényszék egyik magas rangú tisztségviselője. A volt államfő színjátéknak nevezte az eljárást, és kijelentette: az igazi bűnös George W. Bush amerikai elnök.

A magyar idő szerint csütörtök délben kezdődött meghallgatásról élőképet nem közvetítenek, a nap folyamán azonban nyilvánosságra hozzák a tárgyalóteremben készített filmfelvételeket és fényképeket.

Képviselet nélkül

A fogsága alatt öt és fél kilót leadó Huszeint két őr kísérte be a tárgyalóterembe, biztonságára további négy börtönőr ügyel - jelentette a CNN.

Az első tárgyalási napon a bíró a tárgyalás menetéről tájékoztatta a bukott zsarnokot, aki a vádak meghallgatása után védelmet kérhet magának. A csütörtöki meghallgatáson Szaddám, és a vele együtt beidézett további tizenegy baathista vezető jogi képviselői nélkül jelent meg.

Bűnök hosszú listája

A meghallgatást követően Szaddámot átszállítják új börtönébe, ahol immár iraki felügyelet alatt, de amerikai őrszemélyzet védelmében tartják majd fogva. Irak szerdán kapta meg a jogi felügyeletet a bukott diktátor felett.

"Hosszú, hosszú a listája Szaddám bűneinek. Felelősségre vonjuk a kurdok elleni gáztámadásokért, a tömegsírokba temetett kivégzettek ezreiért, az abu grébi börtönben kivégzettekért és három háború elindításáért. Ezek emberiség elleni bűntettek, gyilkosságok és népirtások" - nyilatkozta a CNN-nek Movafak al-Rubai iraki nemzetbiztonsági főtanácsadó.

A hivatalos vádemelésre hónapok múlva, a bűnvádi tárgyalásra ezután kerülhet sor.

Bush örül
George Bush nagyon örül, hogy Szaddám Huszeint és cinkosait az iraki nép bíróság elé állítja azokért a kegyetlenkedésekért, amelyeket rezsimje elkövetett - közölte csütörtökön a Fehér Ház szóvivője. Scott McClellan szerint "ez fontos lépés, amely segít majd abban, hogy az iraki nép lezárja Szaddám Huszein brutális uralmának sötét múltját." A The Washington Post csütörtöki szerkesztőségi kommentárja arra figyelmeztet, hogy a per jelentős lépés lehet előre a törvény uralmának megteremtése felé, de visszacsúszás is a bosszú és megtorlás gyakorlatához. Az iraki és a nemzetközi jog alapvető elveinek a betartásával a volt diktátornak méltányos pert kell biztosítani, amikor választott kormány lesz hivatalban. Az érdemi tárgyalást ezért csak azután szabad megnyitni, hogy az első választott kormány jövő januárban hivatalba lép. Ha korábban megkezdik, annak politikai haszna lenne ugyan a kinevezett iraki ideiglenes kormány, vagy George Bush újraválasztási kampánya számára, de nem szolgálná az igazságot és nem segítné elő Irak jó hírének a helyreállítását a nemzetközi közösségben - olvasható a The Washington Post kommentárjában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!