Valér
2 °C
8 °C

Szaddám hisz az ártatlanságában

2005.10.09. 16:43
A volt diktátor változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy ő Irak törvényes vezetője, vegyi Ali azonban megtört ember, és tudja, hogy nem menekülhet az igazságszolgáltatás elől. Október 19-én kezdődik Szaddám tömegmészárlási pere.

Szaddám Huszein volt iraki elnök "alig várja" bírósági perét, és meggyőződése, hogy az ellene felhozott összes vádpont alól felmentik - mondta vasárnap Londonban megjelent lapnyilatkozatában az iraki külügyminiszter.

Hosjar Zebari a The Sunday Telegraphnak azt mondta: Huszein, akit 2003. decemberi elfogása óta az amerikaiak őriznek egy iraki börtönben, jó szellemi és fizikai állapotban van, és "lelkesen várja a lehetőséget, hogy tisztázza magát" a vádak alól.

Zebari szerint a volt diktátor változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy ő Irak törvényes vezetője, és saját védelmét is erre fogja alapozni. Ennek igazolásául a háború előtt nem sokkal megtartott népszavazást fogja felhozni, amelyen állítása szerint a voksok 100 százalékát ő kapta - mondta az iraki külügyminiszter.

Hosjar Zebari szerint ugyanakkor a volt rezsim többi egykori vezetője nem osztozik Huszein derűlátásban, és meglehetősen nyomott lelkiállapotban van. Például Tárik Aziz volt miniszterelnök-helyettes, vagy "vegyi Ali" - Ali Haszan el-Medzsid tábornok, akit azzal vádolnak, hogy vegyi fegyverek bevetésének elrendelésével több ezer kurd polgári személyt mészárolt le a nyolcvanas években - "megtört emberek ... és tudják, hogy nincs menekvés az igazságszolgáltatás elől".

A Szaddám-korszaknak vége

Az iraki kormány szándékai szerint Szaddám Huszein pere október 19-én kezdődik Bagdadban, de brit illetékesek ezt megkérdőjelezték, mert a különleges törvényszék kialakítása még nem fejeződött be. Nincs még megállapodás például olyan alapvető kérdésekben sem, hogy a vádlottak padja köré építendő üvegfal golyóálló legyen-e - áll a The Sunday Telegraphban.

Hosjar Zebari azonban a brit lapnak azt mondta, hogy a per időben el fog kezdődni, sőt már "régen el kellett volna kezdődnie ... Szaddám és cinkosai ügyének már rég a végére kellett volna járni, mivel amíg börtönben ülnek, egykori Baasz-párti kollégáik úgy gondolják, hogy van esély visszatérésükre". "Meg kell mutatnunk, hogy a Szaddám-korszaknak végleg vége" - tette hozzá az iraki külügyminiszter.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft