Ágnes
-1 °C
2 °C

Szaddám el akarta kerülni a háborút?

2003.11.08. 11:09
Szaddám Huszein volt iraki elnök személyesen adott utasítást arra a megállapodási kísérletre, amellyel a bagdadi vezetés nem sokkal az amerikai vezetésű katonai erők Irak elleni tavaszi támadása előtt megpróbálta elkerülni a háborút - állította pénteken egy volt iraki kormányzati tisztségviselő.
A nevének elhallgatását kérő tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: az ügyben eljáró iraki közvetítők Szaddám Huszein teljes körű felhatalmazásának birtokában keresték meg az Egyesült Államok képviselőit azzal az ajánlattal, amelynek értelmében Bagdad teljes szabadságot biztosított volna az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek után kutató ENSZ-fegyverzetellenőröknek és olajszerződéseket kínált amerikai vállalatoknak arra az esetre, ha Washington lemond a háborúról. A megállapodás azon bukott meg, hogy Szaddám Huszein elutasította a lemondására vonatkozó amerikai követelést.

Az egykori tisztségviselő hivatalosan nem volt tagja Irak központi kormányának, de tisztsége révén napi kapcsolatban állt a diktátorral és ismerte a bagdadi döntéshozatali mechanizmust az elmúlt egy évtizedben és a Huszein-rendszer végóráiban is - jegyezte meg a hírügynökség.

Az amerikai sajtó csütörtökön már beszámolt az iraki rendszer állítólagos képviselőinek a háború elkerülésére tett hasonló kísérletéről, amely azonban szintén kudarcba fulladt.

A volt iraki tisztségviselőnek a Szaddám Huszein felhatalmazására vonatkozó állítását más forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni, mert a megbuktatott iraki vezetés tagjai vagy az amerikai vezetésű szövetséges erők fogságába estek és elszigetelten őrzik őket, vagy ezen erők elől bujkálnak.