Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szaddám megtört a bírósági meghallgatáson

2005.06.14. 14:41
Nyoma se maradt Szaddám Huszein kezdeti harciasságának. Az első bírósági meghallgatásán még sziporkázó zsarnok legutóbbi, vasárnapi meghallgatásán javarészt megtörten hallgatott, derült ki a diktátor bűneit vizsgáló bíróság által nyilvánosságra hozott videóból.

Megtörtnek és belenyúgvónak tűnik Szaddám Huszein azon a videón, amit vasárnapi bírói meghallgatásán készítettek, írja a New York Times. A felvételeket hétfőn hozta nyilvánosságra a bukott zsarnok ügyében eljáró különleges bíróság.

Bús merengés

Szaddám első bírói meghallgatásán a mostaninál jóval magabiztosabb volt. Az első meghallgatáson készült felvételeken csak az első percekben tűnik zavartnak, igaz, akkor még láthatóan attól tartott, hogy pár mondat után egyszerűen kivégzik. Amint rájött, hogy nem ez fog történni, a bíró, Raid Dzsuhi leckéztetésébe kezdett, írja a Times.

Magabiztossága mostanra láthatóan elillant. A vasárnapi meghallgatáson - melynek témája a Bagdadtól nyolcvan kilométerre északra fekvő Dudzsél faluban 1982-ben, egy Szaddám elleni merényletkísérlet utáni megtorlóakció volt - Dzsuhi uralta a terepet. A Times beszámolója szerint Szaddám halkan felelt a feltett kérdésekre, gyakran pislongatott oldalra védőügyvédjére és felettébb visszafogottnak tűnt.

A felvételen látható, ahogy a faggatott diktátor tépelődve oldalra biccenti a fejét, őszülő szakállát vakargatja, eltakarja száját, idegesen tördeli a kezét és rezignáltan, búsan mereng, írja a Times.

Lefogyott és megöregedett

A lap szerint Szaddám kinézete sem javult az elmúlt időben. Az már az első meghallgatásán látszott, hogy körülbelül tizenöt kilót fogyott, ősz szakálla pedig gyors öregedésére is utal. Haja ugyan még mindig hollófekete, a lap szerint ezt azonban a börtön kevés luxusszolgáltatása közé tartozó hajfestésnek köszönheti.

A vasárnapi bírósági meghallgatás még nem jelenti azt, hogy Huszeint megvádolták volna a 143 ember életét kioltó dudzséli vérengzéssel. Bár az iraki hatóságok korábbi bejelentése szerint várhatóan ősszel megkezdődik Szaddám pere, az amerikaiak állítólag visszafogottságra intik őket. Egy, a New York Timesnak a neve elhallgatását kérve nyilatkozó bírósági munkatárs szerint még nem született döntés a per időzítéséről. Az amerikaiak mindenképpen el szeretnék kerülni, hogy a per megfelelő bizonyítottság nélkül vegye kezdetét.

Belharc a bíróságért

A bíróság körül az iraki politikai indulatok is izzanak. Ahmed Csalabi, a választásokon nyertes síita koalíció egyik vezetőjeként meg akarja tisztítani a bíróságot a szerinte Baath-párti elemektől. Célja sokkal inkább a kezdetben a bíróság elnöki tisztét is betöltő, de később menesztett öccse, Szalem Csalabi visszahelyezése, írja a Times.