Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Illegális mobilos videó Huszein akasztásáról

2006.12.31. 02:13
Mobiltelefonnal készített, illegális videofelvétel kering az interneten Szaddám Huszein volt iraki diktátor kivégzéséről. Huszeint magyar idő szerint 30-án hajnalban akasztották föl.

Az Indexhez is eljutott az a mobiltelefonos videofelvétel, amelyet ismeretlen személy készített Szaddám Huszein kivégzéséről. A képsor hitelesnek tűnik, tisztán fölismerhető rajta a helyszín, amelyet az iraki tévé adását átvevő nagy hírtelevíziók is bemutattak, a kivégzett és a hóhérok ruházata is megegyezik a legális felvételeken bemutatottakkal. Alighanem ez a két és fél perces minifilm lesz a videomegosztószájtok sztárja a következő napokban.

A felvételen az MTI szerint hallható, amint Szaddám kötéllel a nyakán a muzulmán hitvallás, a sahad szövegét mormolja: "La ilaha illa Allah va Mohamed Raszúl Allah" (Allah az egyedüli isten, és Mohamed az ő prófétája). Amikor a halálraítélt másodszor is elkezdi az imát, csak a Mohammed szóig jut: ekkor egy kattanás hallatszik, ahogy megnyílik a vesztőhely padlója. Hang a felvételhez csak eddig a pontig hallható. Ezután néhány másodpercig teljesen sötét képkockák következnek, majd a kamera a kivégzett arcát mutatja.

A kivégzés szemtanúira hivatkozva a The New York Times című amerikai napilap azt jelentette, Szaddám röviddel halála előtt azt mondta: "Le az árulókkal, az amerikaiakkal, a kémekkel és a perzsákkal". Muvaffak ar-Rubaj iraki nemzetbiztonsági tanácsadó - aki szintén ott volt a kivégzésen - azt mondta az amerikai újságnak, megkérdezte Szaddámtól, érez-e bűntudatot vagy félelmet, mire a halálraítélt azt felelte: "Nem, katona vagyok, a saját sorsom miatt nem aggódom."

A felvételen Szaddám hóhérai legádázabb ellenségének, Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónoknak a nevét kiáltják többször. (Szadr apja és nagybátyja a Huszein-rezsim áldozatai lettek.) Az egyik pribék azt kiáltja Szaddám felé, hogy ő tette tönkre Irakot, és a pokolra fog jutni. Az egykori diktátor ezt feleli neki: Szaddám nélkül Irak nem létezik.