Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Fellebbeztek Szaddám Huszein ügyvédei a halálos ítélet ellen

2006.12.03. 16:23
Fellebbezést nyújtottak be vasárnap hivatalosan is Szaddám Huszein ügyvédei a dudzsaili mészárlás miatt a volt iraki diktátorra csaknem egy hónappal ezelőtt kiszabott halálos ítélet ellen.

A bukott iraki rendszer emberiesség elleni bűncselekményeit vizsgáló különleges bagdadi törvényszék egyik képviselője vasárnap jelentette be, hogy a Szaddám Huszein első perében született, kötél általi halál ítélet ellen az ügyvédek fellebbeztek.

Szaddám Huszein volt iraki elnököt november 5-én bűnösnek mondták ki az ellene indult első perben, a dudzsaili mészárlás ügyében. Dudzsail iraki síita faluban 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők 1982-ben, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérletért.

Az előző rendszer vezető tisztségviselőinek bűnpereiben eljáró iraki különleges törvényszék ítélete szerint akasztófán kell végeznie Szaddám Huszein féltestvérének, Barzán at-Tikrítinek, volt titkosszolgálati vezetőnek és a volt forradalmi bíróság vezetőjének, Avad al-Bandarnak is. Életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki Taha Jaszín Ramadán volt alelnökre, akire az ügyészség a perben szintén halálbüntetést kért. A Baasz párt három további volt vezető tisztségviselőjére kínzás és gyilkosság bűntette miatt 15 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, egy negyediket pedig felmentettek.

A volt iraki diktátor ellen több ügyben is folyik büntetőeljárás, és mindegyik esetben olyan súlyú a vád, hogy bármelyik perben halálra ítélhetik.

A bagdadi különleges törvényszék működési szabályzata szerint halálos ítéletek és életfogytiglani szabadságvesztések kiszabása esetén automatikusan le kell folytatni a fellebbviteli eljárást. A különleges törvényszék fellebbviteli kamarája dönt e fellebbezésekről. A kilencfős bírói testületet nem köti semmilyen határidő, tetszése szerinti ideig mérlegelheti az ügyeket.