Ágnes
-5 °C
2 °C

Megölték a Szaddám-per vezető bírájának sógorát

2006.09.29. 12:27
Fegyveres támadás áldozatául esett a Szaddám-per múlt héten kinevezett főbírájának sógora. Ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy az autót ért támadásban életét vesztette-e Urejbi bíró 10 éves unokaöccse is. A milicisták a szunnita arabok lakta Gazaliában támadták meg a járművet.

Fegyveres támadók agyonlőtték Bagdadban a Szaddám-per vezető bírájának sógorát, aki autójában utazott az iraki főváros nyugati részében, közölte pénteken a rendőrség. Szaddám Huszein volt iraki elnököt népirtással vádolják.

Egy rendőrségi forrás szerint a csütörtök esti merényletben megsebesült Mohammed el-Urejbi tárgyalásvezető bíró tízéves unokaöccse és egy harmadik utas is. Egy másik forrás szerint az unokaöccs is életét vesztette, és az autó harmadik utasa, aki Urejbi nővérének a férje volt, súlyosan megsebesült.

„Gazalia környékén érte őket a támadás este 7 óra körül” – mondta a rendőrségi forrás. Gazalia lakói elsősorban szunnita arabok, Urejbi viszont a síita közösség tagja, akik Szaddám diktatúrájának idején az elnyomott népréteg voltak, az utóbbi években azonban hatalomra kerültek. Urejbit csak a múlt héten nevezték ki a tárgyalás vezető bírájának, miután elődjét le kellett váltani, ő ugyanis kijelentette, Szaddám „nem volt diktátor”.

Három tárgyalásról vezették ki

A perben jelenleg a kurd gerillák ellen indított 1987-88-as Anfal-hadművelettel kapcsolatban vonják felelősségre a volt diktátort és hat további vádlottat. A gyanú szerint 180 ezer ember, többnyire civil vesztette életét a hadműveletben, többek között azért, mert a hadsereg vegyi fegyvert is bevetett észak-iraki kurd falvakban.

Az Urejbi vezetésével megtartott eddigi három tárgyalásról Szaddámot kivezettették, a híradásokból egyelőre nem derült ki egyértelműen, hogy a fegyveres támadásnak volt-e köze Urejbi munkaköréhez. A bírák, hasonlóan a politikusokhoz szigorú védelmet élveznek, így a milicisták gyakran a könnyebben támadható családtagjaikat célozzák akcióikkal.

Az elmúlt egy évben Szaddám és vádlott társai védőügyvédei közül három esett gyilkosság áldozatául. Nemzetközi jogvédő szervezetek kétségbe vonják, hogy Irak jelenlegi polgárháborús helyzetében mennyire lehet jogszerűen lefolytatni Szaddám büntetőperét, írja a Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!