Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Muktada asz-Szadr Irakban bukkant fel

2007.05.25. 19:59
A síita vezető 2004 óta harcol az amerikaiak ellen, azonban tavaly október óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Most Iránból érkezett vissza Irakba, és a kúfai mecsetben harcias hangvételű imádságot vezetett. A washingtoni Fehér Ház felszólította, hogy távolléte után játsszon hasznos és pozitív szerepet Irakban

Muktada asz-Szadr radikális, amerikaellenes síita vallási elöljáró vezette a pénteki imádságot a kúfai mecsetben. Hónapok óta ez volt Szadr első nyilvános megjelenése. A csaknem 6000 hívő előtt mondott harcias hangvételű hitszónoklatában nemet mondott az ördögre, azaz Amerikára, a megszállásra és Izraelre.

A síita vezető kijelentette, a megszállóknak el kell hagyniuk Irakot, egyúttal elítélte harcosai, a Mahdi Hadserege és az iraki biztonsági erők közötti összecsapásokat, amelyek szerinte a megszállók érdekeit szolgálják. A washingtoni Fehér Ház felszólította az elöljárót, hogy játsszon hasznos és pozitív szerepet Irakban, miután "négy hónapnyi távollét után hazatért Iránból".

Október óta nem látták

Szadr a bagdadi amerikai-iraki biztonsági terv keretében beindított offenzíva kezdetén tűnt el szem elől teljesen, de már október óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt. A Mahdi Hadserege 2004 óta harcolt az amerikaiak ellen, de a bagdadi offenzíva elindításakor Szadr visszaparancsolta milíciáit az utcáról, hogy elkerülje a konfrontációt.

A radikális síita vezetőnek komoly szerepe van az iraki belpolitikai helyzet alakulásában. Áprilisban Szadr kivonta hat miniszterét Núri al-Máliki kormányából, tiltakozásul azért, mert a miniszterelnök nem volt hajlandó kitűzni az amerikai csapatkivonás határidejét. Mozgalma azonban továbbra is 30 mandátummal rendelkezik a parlamenti többséget adó Síita Szövetségben.

Megölték a Mahdi Hadserege egyik vezetőjét

Iraki különleges erők megölték pénteken a Mahdi Hadserege bászrai vezetőjét, közölte a brit hadsereg. Abu Kader, akit politikai gyilkosságok, fegyvercsempészet és brit csapatok elleni támadások elkövetése miatt köröztek a szövetséges erők, megpróbált ellenállni letartóztatásakor, ekkor szenvedett halálos sérülést Bászra központjában.

Szadr mozgalmának egy magas rangú tagja szerint Abu Kader a Mahdi Hadserege két másik tagjával éppen a pénteki imáról tartott hazafele, amikor rajtuk ütöttek, és lelőtték őket.