Jolán
2 °C
4 °C

Muktada asz-Szadr Irakban bukkant fel

2007.05.25. 19:59
A síita vezető 2004 óta harcol az amerikaiak ellen, azonban tavaly október óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Most Iránból érkezett vissza Irakba, és a kúfai mecsetben harcias hangvételű imádságot vezetett. A washingtoni Fehér Ház felszólította, hogy távolléte után játsszon hasznos és pozitív szerepet Irakban

Muktada asz-Szadr radikális, amerikaellenes síita vallási elöljáró vezette a pénteki imádságot a kúfai mecsetben. Hónapok óta ez volt Szadr első nyilvános megjelenése. A csaknem 6000 hívő előtt mondott harcias hangvételű hitszónoklatában nemet mondott az ördögre, azaz Amerikára, a megszállásra és Izraelre.

A síita vezető kijelentette, a megszállóknak el kell hagyniuk Irakot, egyúttal elítélte harcosai, a Mahdi Hadserege és az iraki biztonsági erők közötti összecsapásokat, amelyek szerinte a megszállók érdekeit szolgálják. A washingtoni Fehér Ház felszólította az elöljárót, hogy játsszon hasznos és pozitív szerepet Irakban, miután "négy hónapnyi távollét után hazatért Iránból".

Október óta nem látták

Szadr a bagdadi amerikai-iraki biztonsági terv keretében beindított offenzíva kezdetén tűnt el szem elől teljesen, de már október óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt. A Mahdi Hadserege 2004 óta harcolt az amerikaiak ellen, de a bagdadi offenzíva elindításakor Szadr visszaparancsolta milíciáit az utcáról, hogy elkerülje a konfrontációt.

A radikális síita vezetőnek komoly szerepe van az iraki belpolitikai helyzet alakulásában. Áprilisban Szadr kivonta hat miniszterét Núri al-Máliki kormányából, tiltakozásul azért, mert a miniszterelnök nem volt hajlandó kitűzni az amerikai csapatkivonás határidejét. Mozgalma azonban továbbra is 30 mandátummal rendelkezik a parlamenti többséget adó Síita Szövetségben.

Megölték a Mahdi Hadserege egyik vezetőjét

Iraki különleges erők megölték pénteken a Mahdi Hadserege bászrai vezetőjét, közölte a brit hadsereg. Abu Kader, akit politikai gyilkosságok, fegyvercsempészet és brit csapatok elleni támadások elkövetése miatt köröztek a szövetséges erők, megpróbált ellenállni letartóztatásakor, ekkor szenvedett halálos sérülést Bászra központjában.

Szadr mozgalmának egy magas rangú tagja szerint Abu Kader a Mahdi Hadserege két másik tagjával éppen a pénteki imáról tartott hazafele, amikor rajtuk ütöttek, és lelőtték őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?