Bagdad: A szövetségesek nem foglalták el Umm-Kaszrt

2003.03.26. 15:21
Az iraki téjékoztatási miniszter szerint nem igaz, hogy Umm-Kaszr amerikai-brit ellenőrzés alá került, és azzal vádolta a szövetséges erőket, hogy "hisztérikusan" vetik be a repeszbombákat, számos polgári személy halálát okozva ezzel.
A szövetséges páncélozott járművek romba döntöttek több mint kétszáz házat, miközben átvonultak Násziríja közép-iraki városon, és több mint 500 polgári lakos sebesülését okozták, állította Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter szerdai bagdadi sajtóértekezletén.

"Hisztérikusak" a szövetségesek

Hozzátette: az iraki erők lelőttek egy szövetséges repülőgépet Nedzsef dél-iraki várostól délre, és Umm-Kaszr kikötőváros nem került az amerikai-brit erők ellenőrzése alá.

Azzal vádolta a szövetséges erőket, hogy "hisztérikusan" vetik be a repeszbombákat, és hogy ilyen bombákkal Dijála észak-iraki tartományban megöltek kilenc embert, megsebesítettek 19-et, a közép-iraki Bábil tartományban pedig négy ember halálát és 18 sebesülését okozták.

Amerikai tengerészgyalogosok az iraki erők heves ellenállásába ütköztek kedden, miközben átjutottak a násziríjai Eufrátesz-hídon - emlékeztetett a Reuters. A hírügynökség velük utazó tudósítója jelentette, hogy legalább két polgári személy holttestét látta a harcok nyomán.

Csak a rakpartot foglalták el?

A miniszter kijelentette még, hogy a szövetségesek előrenyomulása kedden átmenetileg elakadt, nem mozdulnak észak felé, és az irakiak kedd éjjel és szerdán támadást intéztek ellenük. Asz-Szahaf szerint a szövetséges gépet a Fidáíjin Szaddám milícia lőtte le Nedzseftől délre, és a szövetségesek Umm-Kaszrban csak egy kikötői rakpartot tartanak az ellenőrzésük alatt.

Szahaf szerint az amerikai és brit csapatok jelenleg Irak belsejében elszigetelten önvédelmi harcot folytatnak. A miniszter közölte, hogy a lakosság és a hadsereg számos szövetséges harckocsit kilőtt és az erről készült videofelvételeket hamarosan bemutatják.  • Hírek
  • Személyi kölcsön