Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Mégsem tartóztatták le asz-Szahafot

2003.06.27. 06:59
Az előző napi hírekkel ellentétben mégsem tartóztatták le az amerikaiak Muhammad Szaid asz-Szahafot, a volt iraki tájékoztatási minisztert, aki csütörtökön két arab televízióban is feltűnt. Az amerikaiakra ezúttal nem szórt átkokat, rájuk a semleges "felelősök" szóval utalt.
A groteszk hadijelentéseiről elhíresült volt iraki tájékoztatási miniszter csütörtökön ismét feltűnt két arab tévében. Muhammad Szaid asz-Szahaf az al-Arabija és az Abu Dzabi TV adónak azt mondta, hogy barátok közvetítése nyomán jelentkezett Bagdadban az amerikai megszálló csapatoknál, de a kihallgatás után ismét szabadlábra helyezték. Az amerikai média által Ali-bohócnak gúnyolt asz-Szahaf ezzel cáfolta az állítólagos letartóztatásáról elterjedt híreket.

Felelősök lettek a férgek

Asz-Szahaf ezúttal fess katonasapkája nélkül jelent meg a kamerák előtt, látni engedve teljesen ősz haját, és a semleges "felelősök" szóval utalt az amerikaiakra, akiket a háború alatt törpéknek, zsiványoknak, férgeknek, hitetleneknek és gyáváknak bélyegzett.

A háborús sajtókonferenciákról emlékezetes pátoszából azonban megőrzött valamit. "Az idő írja a történelmet, és az mutatja majd meg, mi is történt akkor valójában" - mondta a Bagdad eleste előtti utolsó órákról. Mint mondta, nincs többé kapcsolata a megdöntött Szaddám Huszein elnökkel, sem a bukott iraki vezetőség más tagjaival.

Állást is ajánlottak ékesszólásáért

Asz-Szahaf még közvetlenül az iraki főváros eleste előtt is azt bizonygatta a világközvéleménynek, hogy az amerikai és brit támadók megsemmisítő vereséget szenvedek. Az ex-miniszter nem szerepel az USA által leginkább körözött 55 volt iraki csúcsvezető listáján.

A tévéinterjúk egy magánház lakószobájában készültek, az adók szerint Bagdadban. Az al-Arabija korábban állást is ajánlott dubaji szerkesztőségében a volt miniszternek magával ragadó ékesszólásáért - jegyezte meg a dpa.