Valér
4 °C
8 °C

Elfogták a szaharai túszejtők vezérét

2004.05.18. 17:29
Csádban ragadhat Amari Szaifi. A tavaly nyáron harminckét turistát túszul ejtő algériai terrorista lapértesülések szerint egy amerikai különleges alakulat elől menekült, Csádban felkelők fogságába esett. A felkelők kiadnák a terroristát, azonban egy ország sem egyezkedne velük.
Elfogták Csádban a tavaly harminckét külföldi turistát elrabló csoport egyik feltételezett vezetőjét. Amari Szaifi, aki El Para német értesülések szerint nem hivatalos szervek, hanem egy felkelőcsoport fogságába esett.

Egyezkedni próbáltak

Az európai turistákat, köztük 16 németet tavaly tavasszal ejtették túszul a Szahara algériai részén. Közülük tizenheten májusban, tizennégyen pedig hosszas tárgyalásokat követően augusztusban szabadultak, utóbbiak Maliban. A turisták viszontagságos sivatagi bolyongás után nyerték vissza szabadságukat, egy német asszony júniusban belehalt a megpróbáltatásokba.

Sajtóértesülések szerint Szaifi március 16-a óta van a csádi Mozgalom a Demokráciáért és Igazságosságért nevű illegális szervezet fogságában. A New York Times értesülései szerint a szervezet megpróbálta az Egyesült Államoknak kiadni a terroristavezért. A kísérlet azonban elbukott, mivel egyetlen ország sem óhajt a csádi kormány segítsége nélkül a felkelők által ellenőrzött területen ténykedni.

Amerikaiak elől menekült

A lap értesülései szerint a terrorista egy negyven-ötven fős amerikai különleges alakulat elől menekült Csádba.

Amari Szaifit a Haszan Hattab alapította Ima és Harc Szalafista Csoportja egyik legfontosabb emberének tartják. Feltételezik, hogy a csoport az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatban áll. Célja, hogy Algériában fundamentalista iszlám államot hozzon létre.